Hario V60-02 One Pour Mugen dripper ceramiczny biały





Opis
Hario V60 One Pour Mugen dripper ceramiczny biały
Cechy
marka | |
materiał |
ceramika
|
kolor |
biały
|
na ile kawy |
1 - 2 kubki
|
wysokość |
142 mm
|
szerokość |
116 mm
|
głębokość |
84 mm
|
kompatybilne filtry |
V60-02
|
Opis
Dripper Mugen, choć podobny w wyglądzie do V60, został zaprojektowany tak, aby zaparzać kawę za pomocą jednego powolnego, ciągłego nalewania. Główne różnice między Mugenem a klasycznym V60 polegają na tym, że Mugen ma prawie płaskie ścianki, co ogranicza prędkość parzenia. Filtr papierowy przylega do ścianek drippera, powodując wolniejsze przepływanie wody przez kawę wydłużając czas kontaktu kawy z wodą i tym samy parzenia.
To doskonały dripper dla początkujących, ale też dla zaawansowanych baristów i home-baristów, którzy niespecjalnie chcą zbyt dużo uwagi poświęcać różnym technikom parzenia. Z tym dripperem wszystko idzie łatwo, a kawa zawsze smakuje tak somo dobrze.
Możesz oczywiście próbować różnych technik, które dadzą różne efekty, ale sugerujemy zacząć od ustawienia nieco grubszego mielenia niż w przypadku standardowego drippera V60 i zaparzenie kawy jednym, ciągłym zalaniem kawy.
Miłego parzenia! Możliwości są nieskończone (mungen w języku japońskim oznacza "nieskończoność").
Jak przygotować kawę w Hario Mugen
To niezwykle prosty, chociaż dający niewiarygodne wręcz rezultaty sposób.
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocne są też: termometr, serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 14g kawy na 200 ml naparu (lub odpowiednio więcej dla większej ilości naparu, ale jako punkt startowy proponujemy 7g kawy na każde 100 ml napoju)
- podgrzej wodę do 90 - 95 stopni
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - pozbędziesz się posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę
- włącz timer i zalej kawę odpowiednią ilością wody (w przypadku użycia 14g kawy, wlej 200 ml wody)
- odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury. Ta, wskazana przez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a niewielkie zmiany potrafią całkowicie zmienić smak kawy.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Cechy produktu
Producent | Hario |
System | Hario V60 |
Kolor | biały |
Materiał | ceramika |
EAN | 4977642031326 |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.