Hario V60-02 One Pour Mugen dripper ceramiczny biały
Cena regularna:
138,90 zł
towar niedostępny
Hario V60 One Pour Mugen dripper ceramiczny biały
marka | |
materiał |
ceramika
|
kolor |
biały
|
na ile kawy |
1 - 2 kubki
|
wysokość |
142 mm
|
szerokość |
116 mm
|
głębokość |
84 mm
|
kompatybilne filtry |
V60-02
|
Dripper Mugen, choć podobny w wyglądzie do V60, został zaprojektowany tak, aby zaparzać kawę za pomocą jednego powolnego, ciągłego nalewania. Główne różnice między Mugenem a klasycznym V60 polegają na tym, że Mugen ma prawie płaskie ścianki, co ogranicza prędkość parzenia. Filtr papierowy przylega do ścianek drippera, powodując wolniejsze przepływanie wody przez kawę wydłużając czas kontaktu kawy z wodą i tym samy parzenia.
To doskonały dripper dla początkujących, ale też dla zaawansowanych baristów i home-baristów, którzy niespecjalnie chcą zbyt dużo uwagi poświęcać różnym technikom parzenia. Z tym dripperem wszystko idzie łatwo, a kawa zawsze smakuje tak somo dobrze.
Możesz oczywiście próbować różnych technik, które dadzą różne efekty, ale sugerujemy zacząć od ustawienia nieco grubszego mielenia niż w przypadku standardowego drippera V60 i zaparzenie kawy jednym, ciągłym zalaniem kawy.
Miłego parzenia! Możliwości są nieskończone (mungen w języku japońskim oznacza "nieskończoność").
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocne są też: termometr oraz serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7g średnio-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 90 - 95°C
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy nieznacznym skróceniu lub wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
139,99 zł
Cena regularna:
199,90 zł