Hario Pegasus 03 clear dripper plastikowy przezroczysty
Cena regularna:
54,99 zł
towar niedostępny
Hario Pegasus 03 dripper plastikowy przezroczysty trapezowy
Hario Pegasus Dripper 01 to zaparzacz do przelewowego parzenia kawy - może posłużyć do przygotowania kawy dla jednej lub dwóch osób.
Wykonany z tworzywa sztucznego, jest lekki i wytrzymały. Od standardowego V60 odróżnia go forma - Pegasus ma płaskie dno z dwoma otworami i stosuje się do niego filtry w kształcie trapezu.
Jak zaparzyć w nim kawę? Sprawdź nasz przepis krok po kroku na końcu strony.
na ile kawy
4-7 filiżanki |
materiał
tworzywo |
kolor
transparentny
|
wysokość
113 mm
|
średnica
134 mm
|
kompatybilne filtry
Kalita 103
|
Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania!
Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwe czyszczenie sprzętu. Po użyciu wystarczy umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Dripper jest kompatybilny z filtrami Hario Pegasus 03.
Jaką kawę wybrać do drippera?
- polecamy jasno palone ziarna
- skorzystaj z naszych podpowiedzi - kawy do dripperów i metod przelewowych opatrzone są stosowną metką; znajdziesz je tutaj
- kawy te są palone w sposób, który najpełniej odda bogactwo ich aromatu i smaku
Jak przygotować kawę w dripperze?
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocne są też: termometr oraz serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7 g średnio-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 93 - 97°C
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Klika podpowiedzi jak zaparzyć kawę, żeby smakowała jeszcze lepiej:
Kawa wydaje Ci się zbyt kwaskawa? - zmiel ją nieco drobniej.
Myślisz, że powinna mieć więcej smaku? Jej smak wydaje się zbyt płaski? - użyj nieco cieplejszej wody.
Ma za dużo goryczy? - zmiel ją trochę grubiej.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy nieznacznym skróceniu lub wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Szczegóły
Bezpieczeństwo
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.








21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

9,99 zł
Cena regularna:
12,90 zł