Hario Pegasus 02 clear dripper plastikowy przezroczysty
Hario Pegasus 02 dripper plastikowy przezroczysty do zaparzania metodą pour-over (przelewową) 2-4 filiżanek kawy.
Hario Pegasus Dripper 02 to zaparzacz do przelewowego parzenia kawy - może posłużyć do przygotowania kawy dla dwóch do czterech osób.
Wykonany z tworzywa sztucznego, jest lekki i wytrzymały. Od standardowego V60 odróżnia go forma - Pegasus ma płaskie dno z dwoma otworami i stosuje się do niego filtry w kształcie trapezu.
Jak zaparzyć w nim kawę? Sprawdź nasz przepis krok po kroku na końcu strony.
marka | |
materiał |
tworzywo
|
kolor |
przezroczysty
|
na ile kawy |
2-4 filiżanki
|
wysokość |
89 mm
|
szerokość |
113 mm
|
głębokość |
111 mm
|
kompatybilne filtry |
Pegasus 02
Kalita 102 |
Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania!
Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwe czyszczenie sprzętu. Po użyciu wystarczy umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Dripper jest kompatybilny z filtrami Hario Pegasus 02.
Jaką kawę wybrać?
- polecamy jasno palone ziarna
- skorzystaj z naszych podpowiedzi - kawy do dripperów i metod przelewowych opatrzone są stosowną metką; znajdziesz je tutaj
- kawy te są palone w sposób, który najpełniej odda bogactwo ich aromatu i smaku
Potrzebować będziesz:
- kawę
- filtr
- młynek, o ile decydujesz się używać świeżo zmielonej kawy, do czego bardzo namawiamy
- wagę
- czajnik
Pomocne są też: termometr oraz serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7g średnio-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 90 - 95°C
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" ułatwiając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy nieznacznym skróceniu lub wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.
Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
159,71 zł
Cena regularna:
169,90 zł
33,75 zł
Cena regularna:
35,90 zł
64,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
131,51 zł
Cena regularna:
139,90 zł
159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
189,90 zł
Cena regularna:
229,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł