Hard Beans Top-Q Panama Savage Essence filtr 200g kawa ziarnista speciality do przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 78,90 zł 78.90
ilość szt.
Zyskujesz 78 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Hard Beans Top-Quality Panama Savage Essence filtr 200g

kawa speciality z nutami czarnej porzeczki

kawa speciality z nutami jagód

kawa speciality z nutami wina

Kawa Speciality z nutami ciemnej czekolady

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.03.17
palarnia
pochodzenie
region
Volcan, Chiriqui
uprawy
1700 - 1800
odmiana Caturra
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
brak danych

Opis kawy

słodycz  ●●●●○
kwasowość  ●●●●○
gorycz  ●○○○○
stopień palenia  ●○○○○

Obróbka Carbonic Maceration jest stosowana w przemyśle winiarskim od kilkudziesięciu lat. Jednak zastosowanie tego procesu w kawie liczy sobie zaledwie kilka lat. W 2015 r. Jamison Savage jako jeden z pierwszych na świecie rozpoczął pracę z procesem CM w odniesieniu do kawy. W ciągu ostatnich 3 lat zastosował kilka różnych technik z wykorzystaniem CM i zyskał reputację lidera w branży obróbki kawy tą metodą. Kawy Jamisona zdobyły wiele tytułów w konkursach Barista i Brewer’s Cup, zarówno krajowych, jak i międzynarodowych.

Proces rozpoczyna się od zbioru przejrzałych wiśni odmiany Caturra o wskaźniku BRIX powyżej 24%. Po kolejnej selekcji wiśnie są umieszczane w zbiornikach z CO2 na czas przekraczający 100 godzin. Wcześniej wspomniany proces jest stale monitorowany. Sprawdzany jest poziom PH, CO2 oraz temperatura.

Po maceracji kawa jest suszona na afrykańskich łożach. Wiśnie są mieszane co 30 minut, aby zapewnić równomierne suszenie w całym cyklu. Po osiągnięciu przez kawę poziomy wilgotności 10,5-11% jest ona pakowana w worki typu grain-pro i przechowywana przez 60-90 dni w chłodnych i stabilnych temperaturach. Reposo (odpoczynek) daje kawie możliwość ustabilizowania się i wyrównania wilgotności, a także wchłonięcia większej ilości aromatów z jej pulpy lub pergaminu. Następnie kawa jest łuskana i sortowana według wielkości i gęstości, po czym ręcznie selekcjonowana w celu zapewnienia najwyższej jakości.

Wyżej opisana obróbka sprawia, że w filiżance możemy się spodziewać nut czarnej porzeczki, jagód, wina i ciemnej czekolady.


Polecane metody zaparzenia kawy Hard Beans Panama Savage Essence

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/03
Producent Hard Beans
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Top Q (Top Quality)
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Panama
Odmiana botaniczna Caturra
Obróbka carbonic
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 200g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Father's Georgia Likhauri herbata czarna sypana 40g
Father's Georgia Likhauri herbata czarna sypana 40g
24,90 zł 21,91 zł
szt.
Kimbo Aroma Intenso 250g włoska kawa mielona
Kimbo Aroma Intenso 250g włoska kawa mielona
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Kinto To Go Tumbler 240 ml | wybierz kolor
Kinto To Go Tumbler 240 ml | wybierz kolor
174,90 zł 149,90 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium