Hard Beans Panama Finca Deborah natural filtr 200g kawa ziarnista speciality do przelewu

Hard Beans Panama Finca Deborah natural filtr 200g kawa ziarnista speciality do przelewu
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 64,90 zł 64.90
ilość szt.
Zyskujesz 64 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Hard Beans Top-Quality Panama Finca Deborah filtr 200g

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.05.20
palarnia
pochodzenie
region
Volcan, Chiriqui
uprawy
1950
odmiana Caturra
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
kompleksowa
pełna słodyczy i
czystej kwasowości
ocena
brak danych

Opis kawy

słodycz  ●●●●○
kwasowość  ●●●○○
gorycz  ●○○○○
stopień palenia  ●○○○○

Na wysokościach przekraczających 1900 m n.p.m., w wysokich górach Volcan, Chiriqui, usytuowana jest plantacja Finca Deborah, gdzie w nienaruszonym, dziewiczym środowisku uprawiana jest kawa. Na plantacji tej krzewy rosną w zacienieniu, co powoduje iż subtelnie wpasowuje się ona w wysokogórski krajobraz, podtrzymuje jego naturalne środowisko i tworzy nieziemski klimat dla lokalnych ptaków i dzikich zwierząt. Gleby plantacji Deborah są wulkaniczne, wysoko organiczne i bogate w składniki odżywcze, doskonale sprawdzające się przy produkcji kawy na tak dużych wysokościach. Naturalne, organiczne nawozy są wykorzystywane w połączeniu z tamtejszymi chwastami by zachować równowagę pomiędzy krzewami kawowca i niechcianym runem leśnym. Ponadto, na terenie Deborah’y podczas uprawy nie używa się maszyn zasilanych paliwem, agresywnych chemicznych środków ochrony roślin ani herbicydów. Tradycyjna energia elektryczna nie jest dostępna w tej odległej lokalizacji, więc plantacja zasilana jest własnym układem paneli słonecznych.

Caturra jest wyjątkową odmianą pełną kompleksowości, słodyczy i czystej kwasowości.

Po zbiorach wiśnie kawowca trafiają na trzypoziomowe stoły. Na każdym poziomie panuje inna temperatura i indeks UV.
Najwyższy poziom: najwyższa temperatura i najwyższy indeks UV.
Bakterie i mikroby umierają, a wiśnie suszą się szybko. Czas: 5 dni
Średni poziom: umiarkowana temperatura i cień. Wydłużone suszenie i okres rozpadu cukrów. Czas: 10 dni
Niski poziom: najniższa temperatura i cień. Fermentacja spowalnia, a poziom cukrów i wilgotność są na bieżąco kontrolowane. Czas: 3-6 dni.


Polecane metody zaparzenia kawy Hard Beans Panama Finca Deborah

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/05
Producent Hard Beans
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Top Q (Top Quality)
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Panama
Odmiana botaniczna Caturra
Obróbka sucha / natural
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 200g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Klienci interesowali się również tymi produktami
Comandante C40 MK4 Nitro-Blade Black młynek ręczny do kawy czarny
Comandante C40 MK4 Nitro-Blade Black młynek ręczny do kawy czarny
1 269,00 zł 1 099,90 zł
szt.
Promocje
Baratza Vario młynek do kawy automatyczny
Baratza Vario młynek do kawy automatyczny
2 048,90 zł 1 569,90 zł
szt.
Arcaffe Margo 1kg  włoska kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego
Arcaffe Margo 1kg włoska kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego
78,90 zł 65,90 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium