Hard Beans Nikaragua El Limoncillo filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Hard Beans Nikaragua El Limoncillo filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod przelewowych
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Matagalpa
|
wysokość upraw |
850 - 1100
|
odmiana | Javanica |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis kawy
słodycz ●●○○○gorycz ●●○○○
stopień palenia ●●○○○
Plantacja
Plantacja wzięła swoją nazwę od Limoncillo, małej odmiany cytryny, która rosła na tym terenie, kiedy został zakupiony w 1930 roku. Wszystkie plantacje Miericha zapewniają swoim pracownikom opiekę nad dziećmi oraz dostęp do szkół podstawowych. Limoncillo posiada jednak na miejscu szkołę podstawową i przychodnię oraz produkuje własną energię odnawialną dzięki turbinom zasilanym wodą.
Odmiana botaniczna
Javanica jest podatna na większość głównych chorób, ale daje dobre plony jak na egzotyczną odmianę, a jej profil smakowy jest znakomity na dużych wysokościach (ostatnio zdobyła 4 miejsce w COE Nikaragua 2017 z Las Delicias). Początkowo sądzono, że jest to kuzynka/mutacja odmiany Typica (biorąc pod uwagę podobne ziarno i strukturę drzewa), ale nowsze odkrycia wskazują, że jest to w rzeczywistości etiopska odmiana, która została przeniesiona na wyspę Jawa, skąd wzięła swoją nazwę.
Obróbka
Wszystko zaczyna się od zbierania tylko optymalnie dojrzałych wiśni, które po zerwaniu są przetrzymywane w wodzie przez noc, aby zapobiec nadmiernej fermentacji. Następnego dnia rano wiśnie są pozbawiane miąższu przy użyciu jak najmniejszej ilości wody, a następnie transportowane do suchego młyna ze 100% zawartością śluzu.
Kawa jest suszona na siatce z materiału polimerowego w czarnym kolorze, która przepuszcza powietrze między ziemią a kawą, dzięki czemu suszenie jest bardziej równomierne. Kawa wraz ze śluzem jest suszona na patio pod bezpośrednim działaniem promieni słonecznych przez cztery dni jako cienka warstwa, aby całkowicie wysuszyć śluz otaczający ziarna przed przeniesieniem kawy na afrykańskie łoża. Ten krok zmniejsza również ryzyko rozwoju pleśni i nadmiernej fermentacji. Na tarpach i łożach kawa jest obracana trzy do czterech razy dziennie, aby zapewnić jej równomierne suszenie. Po umieszczeniu na afrykańskich łożach, kawa suszy się w 75% zacienieniu przez kolejne 16 dni, aż jej wilgotność spadnie poniżej 11,5%. Całkowity czas suszenia dla tej partii wynosi 20 dni. Pergamin, o czerwonawym zabarwieniu, sprawia, że pulped naturale są technicznie nazywane „Red Honey.” Następnie kawa jest przenoszona do dobrze wentylowanego magazynu, gdzie odpoczywa/dojrzewa przez miesiąc przed oddaniem jej do młyna. Pozwala to na ujednolicenie wilgotności wśród wszystkich ziaren.
Polecane metody zaparzenia kawy Hard Beans Nikaragua El Limoncillo
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Hard Beans |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Nikaragua |
Obróbka | pulped natural / honey |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |