Hard Beans Kostaryka Los Duran F1 filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych





Opis
Hard Beans Kostaryka Los Duran F1 filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.02.21
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
West Valley
|
producent |
rodzina Duram
|
farma |
Santa Teresa
|
uprawy |
1100 m n.p.m.
|
odmiana | F1 Hybrid |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
słodycz ●●●●●gorycz ●○○○○
stopień palenia ●●○○○
Krótkie dni i długie zimowe wieczory wymagają naprawdę wyjątkowej kawy, która przywoła wspomnienie lata nutami smakowymi marakuji, truskawki, wiśni w czekoladzie i orzeźwiającej kwasowości. Kawa została wypalona jasno z myślą o alternatywnych metodach parzenia jak drip, Chemex lub AeroPress.
Dedykowana do ręcznego zaparzania – tak aby w pełni cieszyć się jej unikalnym smakiem zgodnie z dewizą Hard Beans: The Best Coffee Rituals. Zaparzasz tak jak lubisz, bez pośpiechu, eksperymentując w poszukiwaniu najlepszego profilu.
Kawa pochodzi z farmy Santa Teresa należącej do rodziny Duran. Jej właściciel Eduardo Duran wraz z trzema synami poszukuje innowacyjnych rozwiązań w uprawie i obróbce. Ich wieloletnia praca zaowocowała międzynarodowym uznaniem – kawy od Eduardo i synów należą do najbardziej pożądanych w Kostaryce.
Odmiana kawy - F1 Centroamericano
Wbrew pozorom nie jest to nazwa bolidu formuły 1. Chodzi o odmianę botaniczną, która jest tzw. hybrydą. Została stworzona w celu walki z epidemią rdzy (tzw. leaf rust), czyli choroby atakującej krzewy kawowca. Dzięki pracom w laboratorium powstał nowy szczep charakteryzujący się większą odpornością na wspomnianą chorobę, a przy tym bardzo wysoką jakością i optymalną wydajnością.
Proces Black Honey
Kostaryka to miejsce narodzin obróbki typu Honey. Znalazła ona zastosowanie w całej Ameryce Środkowej jako proces zmniejszający zużycie wody. Łączy ona zalety obróbki mokrej (czystość, kwasowość) i suchej (słodycz, wysokie body). Regulując ilość miąższu pozostawionego do suszenia, wyróżniamy kilka rodzajów tego procesu (White, Red, Black). Każdy z nich oferuje inny balans między kwasowością, słodyczą i body. W przypadku Black Honey ilość miąższu jest najwyższa, co sprawia że kawa wyróżnia się gęstym, syropowym body, nutami dojrzałych owoców i intensywnym, czekoladowym posmakiem.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Te ziarna sprawdzą się najlepiej w dripie oraz aeropressie. Nie zapomnij o filtrowanej wodzie, aby wydobyć z ziaren pełnię ich potencjału.
Sugerowane parametry parzenia:
- proporcje: 65 gramów kawy na 1 litr wody
- mielenie: średnie, średnio grube
- czas ekstrakcji: 3:00 – 3:30
Polecane metody zaparzenia kawy Hard Beans Kostaryka Los Duran
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | Hard Beans |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kostaryka |
Region | West Valley |
Obróbka | black honey |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.