Hard Beans Kolumbia Monteblanco Citric washed filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Hard Beans Kolumbia Monteblanco Citric Washed filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.13
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Huila
|
producent |
Rodrigo Sanchez
|
farma |
Monteblanco
|
uprawy |
1650+ m n.p.m.
|
odmiana | Purple Caturra |
proces |
citric washed
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
bergamotka
jaśmin brzoskwinia ananas |
ocena |
brak danych
|
Opis
słodycz ●●●○○gorycz ●○○○○
stopień palenia ●●○○○
Rodrigo Sanchez prowadzi farmę Monteblanco na 14 hektarach w regionie Huila, który słynie z kaw najwyższej jakości, o zróżnicowanym profilu smakowym. Dzięku górzystemu ukształtowaniu terenu i unikalnemu mikroklimatowi, kawy z tej części świata są bardzo różnorodne.
Dzięki odwadze i kreatywności Rodrigo, jego kawy należą do najciekawszych w Kolumbii. Zastosowanie eksperymentalnej obróbki, szeroka wiedza i wieloletnie doświadczenie w uprawie kawy, pozwalają na tworzenie nowych kompozycji smakowych w naturalny sposób podkreślających terroir farmy Monteblanco. Rodrigo jest przykładem nowoczesnego podejścia do uprawy kawy oraz przełamywania barier, co należy do rzadkości wśród farmerów nie tylko w Kolumbii, ale i na całym świecie.
Odmiana: Caturra
Caturra to odmiana botaniczna, którą charakteryzuje wysoka słodycz oraz intensywne nuty owocowe. Jest przy tym zbalansowana i czysta w smaku, co czyni ją idealnym fundamentem dla eksperymentalnej obróbki typu citric washed.
Ten varietal jest jednym z najpopularniejszych w Ameryce Południowej – sprawdza się doskonale jako ziarno pod espresso, ale także w dripie cieszy żywą kwasowością, intensywnym aromatem i czystym posmakiem.
Obróbka: citric washed
Obróbka citric washed to eksperymentalny proces polegający na fermentacji owoców kawowca wraz z owocami cytrusowymi. Tworzy to niespotykaną intensywność aromatu oraz kompleksową kwasowość, które czynią z tej kawy prawdziwie cytrusową bombę!
Obróbka składa się z dwóch etapów: najpierw tworzy się kolonię mikroorganizmów na podkładzie z owoców cytrusowych i cukru. Po 190 godzinach fermentacji w zbiorniku umieszcza się wiśnie kawowca i fermentuje przez kolejne 140 godzin.
W efekcie mikroorganizmy powstałe w pierwszym etapie oddziałują na owoce kawowca tworząc unikalny profil smakowy.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Owocowo-kwiatowy charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze V60.
Zalecamy nieco grubsze mielenie, ale jednocześnie dłuższy czas ekstrakcji. Pozwoli to wydobyć jeszcze więcej słodyczy oraz niuansów, z których składa się ta kawa.
Chemex lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
3:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5× 60g) w odstępach 40 sekund.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Hard Beans Kolumbia Monteblanco
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Hard Beans |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.