Hard Beans Kolumbia La Primavera filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Hard Beans Kolumbia La Primavera filtr 250g
data palenia |
2023.11.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Huila
|
producent | - |
plantacja | - |
uprawy |
1800 m n.p.m.
|
odmiana | Pink Bourbon |
proces |
semi-washed
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czerwone jabłka pomarańcza migdały |
ocena |
-
|
Cytrusowa, soczysta, orzeźwiająca i lekka w smaku kawa o wyrazistej kwasowości. Wspomnienie lata prosto z Kolumbii! Znajdziesz w niej nuty smakowe czerwonego jabłka, pomarańczy i migdałów.
Freddy Correa z farmy La Primavera w Bajo Encanto współpracuje z eksporterem Forest Green Coffee Developer od 2018 roku. Efektem ich działań jest wyjątkowa kawa, poddana specyficznemu rodzajowi fermentacji, obejmującemu 24-godzinną pre-fermentację jako całe owoce, a następnie 36-godzinną fermentację tlenową, po zakończeniu której ziarna są suszone na słońcu.
Odmiana
Pink Bourbon to wyjątkowa odmiana kawy, znana ze swojego nietypowego, różowego owocu. Jej bogaty profil smakowy cechują kwiatowość, nuty owocowe i soczysta kwasowość.
Obróbka
Obróbka semi-washed obejmuje dwa etapy: w pierwszym ziarna kawy poddawane są 24-godzinnej pre-fermentacji w owocach, drugi etap to 36-godzinna fermentacja tlenowa w beczkach.
Na zakończenie ziarna kawy są suszone przez 15 dni na łożach afrykańskich.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
3:45 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/11 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Hard Beans |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.