CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Hard Beans Kolumbia Finca Los Rosales filtr 250g | CoffeeLove
  • nowość

Hard Beans Kolumbia Finca Los Rosales filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 61,90 zł 61.90
ilość szt.
Zyskujesz 30 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Hard Beans

kawa speciality z nutami kwiatów

Kawa Speciality z nutami cytrusów

Kawa Speciality z nutami kajmaku


data palenia
2024.06.03
palarnia
pochodzenie
region
Huila  
uprawy
1600 m n.p.m.
producent
Rosalba Jimenez
farma
Finca Los Rosales
odmiana Pink Bourbon
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
kwiaty
cytrusy
kajmak
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Finca Los Rosales 250g wypalona w polskiej palarni Hard Beans

Kolumbia Los Rosales – Taza Platino no. 1 to kawa, która w tym roku wygrała prestiżowy konkurs Taza Platino, organizowany przez kooperatywę Cafefihuila zrzeszającą ponad 4000 producentów. W finałowej rundzie konkursu (do którego wybrano 50 najlepszych kaw z rundy regionalnej) kawy oceniali międzynorodowi sędziowe. W ich gronie znajdował się Krzysztof Barabosz – współzałożyciel Hard Beans! Dzięki Krzysiowi palarnia ma tę kawę jako pierwsi, prosto od producenta (direct trade) i w zasadzie prosto z konkursowego stołu!

Zapraszamy zatem do spróbowania tej wyjątkowej nowości w naszej ofercie. Jest to kawa o przyjemnej słodyczy, z wyczuwalnymi nutami kwiatów, cytrusów i kajmaku. Idealna na początek letnich dni!

Finca Los Rosales została założona piętnaście lat temu w regionie Huila, położonym w południowo-wschodniej części Kolumbii. Właścicielką farmy jest Rosalba Jimenez, która wychowywała się na tym terenie i od dziecka miała kontakt z uprawą kawy. Rodzice nauczyli ją podstaw uprawy i zaszczepili miłość do tego surowca. Rosalba poświęciła całe swoje zawodowe życie, by produkować kawę. Jej farma to obszar około 3 ha, dominuje na nim odmiana Pink Bourbon i Castillo.

Pink Bourbon to wyjątkowa odmiana kawy, znana ze swojego nietypowego, różowego owocu. Jej bogaty profil smakowy cechują kwiatowość, nuty owocowe i soczysta kwasowość.

Dojrzałe owoce kawowca zanurza się w wodzie w celu usunięcia tych, które się na niej unoszą. Następnie owoce są poddawane procesowi fermentacji w workach przez 24 godziny. Później rozciera się je w maszynie i fermentuje na sucho przez 12 godzin. Następnie ziarna w pergaminowej otoczce (parchment) są dwukrotnie płukane i na koniec suszone w cieniu pod markizą przez 20 dni.

 

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/06
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Hard Beans
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Hard Beans Kolumbia Finca Los Rosales filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium