Hard Beans Honduras Katia Duke Red Honey Anaerobic filtr 125g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych

Hard Beans Honduras Katia Duke Red Honey Anaerobic filtr 125g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 36,50 zł 36.50
ilość szt.
Zyskujesz 18 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Hard Beans Honduras Katia Duke Red Honey Anaerobic filtr 125g

kawa speciality z nutami cytrusów

kawa speciality z nutami czekolady

kawa speciality z nutami wiśni

Charakterystyka kawy

data palenia
2023.02.23
palarnia
pochodzenie
region
Copan Ruinas
producent
Katia Duke
farma
San Isidro
uprawy
1300 m n.p.m.
odmiana Catuai
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
brak danych

Opis kawy

słodycz  ●●●●●
kwasowość  ●●●●○
gorycz  ●●○○○
stopień palenia  ●●○○○

W 1975 roku, gdy Adan Duke zasadził pierwsze krzewy kawowca, rozpoczęła się historia malowniczej plantacji San Isidro zlokalizowanej na bujnych górskich zboczach na południe od Copán Ruinas w Hondurasie. W ciągu ostatnich 8 lat rodzina Duke przeszła transformację z konwencjonalnej produkcji kaw komercyjnych do uprawy kaw specialty. Za ich niekwestionowanym sukcesem stoi Katia, córka Adana, która spędziła większość swojego dzieciństwa na farmie i od najmłodszych lat gotowa była podążać za rodzinną tradycją. Połączyła spuściznę ojca z wiedzą zdobytą na prestiżowym uniwersytecie rolniczym San Morano i dziś, po latach zmagań, jej wysiłek zostaje należycie doceniany.

Dzięki życzliwości tropików farma ta ma znakomite warunki klimatyczne, a jej gleba jest niezwykle żyzna. Cała plantacja obejmuje powierzchnię 335ha, z czego 27ha jest przeznaczonych pod uprawę kawy, a resztę zajmuje pierwotny las zapewniający 3 źródła wody, które zaopatrują farmę w wodę pitną przez cały rok, zarówno do konsumpcji jak i do obrabiania kawy. Kawa rodziny Duke jest uprawiana w zacienieniu co przyczynia się do różnorodności biologicznej. Drzewa zacieniające dają schronienie wielu najpiękniejszym gatunkom ptaków Hondurasu, takim jak tukany, kolibry czy ibisy.

Ze względu na wysokość położenia i wyjątkowe umiejscowienie wiśnie dojrzewają powoli w styczniu i lutym koncentrując aromat i flavor tak charakteryzujący kawy Katie Duke..

Ręcznie zebrana kawa jest transportowana do stacji obróbki, znajdującej się w samym sercu farmy. Tam ziarna są wyłuskiwane z miąższu, a następnie umieszczane w zbiornikach fermentacyjnych. Na końcowym etapie suszy się je na patio na łożach afrykańskich. Cały proces jest powolny i pracochłonny, jednak konieczny by osiągnąć jakość najwyższą z możliwych. 


Polecane metody zaparzenia kawy Hard Beans Honduras Katia Duke

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2023/02
Producent Hard Beans
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Honduras
Region Copan
Obróbka anaerobic
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Waga 125g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium