Hard Beans Honduras Katia Duke Red Honey Anaerobic filtr 125g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych





Opis
Hard Beans Honduras Katia Duke Red Honey Anaerobic filtr 125g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.02.23
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Copan Ruinas
|
producent |
Katia Duke
|
farma |
San Isidro
|
uprawy |
1300 m n.p.m.
|
odmiana | Catuai |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
słodycz ●●●●●gorycz ●●○○○
stopień palenia ●●○○○
W 1975 roku, gdy Adan Duke zasadził pierwsze krzewy kawowca, rozpoczęła się historia malowniczej plantacji San Isidro zlokalizowanej na bujnych górskich zboczach na południe od Copán Ruinas w Hondurasie. W ciągu ostatnich 8 lat rodzina Duke przeszła transformację z konwencjonalnej produkcji kaw komercyjnych do uprawy kaw specialty. Za ich niekwestionowanym sukcesem stoi Katia, córka Adana, która spędziła większość swojego dzieciństwa na farmie i od najmłodszych lat gotowa była podążać za rodzinną tradycją. Połączyła spuściznę ojca z wiedzą zdobytą na prestiżowym uniwersytecie rolniczym San Morano i dziś, po latach zmagań, jej wysiłek zostaje należycie doceniany.
Dzięki życzliwości tropików farma ta ma znakomite warunki klimatyczne, a jej gleba jest niezwykle żyzna. Cała plantacja obejmuje powierzchnię 335ha, z czego 27ha jest przeznaczonych pod uprawę kawy, a resztę zajmuje pierwotny las zapewniający 3 źródła wody, które zaopatrują farmę w wodę pitną przez cały rok, zarówno do konsumpcji jak i do obrabiania kawy. Kawa rodziny Duke jest uprawiana w zacienieniu co przyczynia się do różnorodności biologicznej. Drzewa zacieniające dają schronienie wielu najpiękniejszym gatunkom ptaków Hondurasu, takim jak tukany, kolibry czy ibisy.
Ze względu na wysokość położenia i wyjątkowe umiejscowienie wiśnie dojrzewają powoli w styczniu i lutym koncentrując aromat i flavor tak charakteryzujący kawy Katie Duke..
Ręcznie zebrana kawa jest transportowana do stacji obróbki, znajdującej się w samym sercu farmy. Tam ziarna są wyłuskiwane z miąższu, a następnie umieszczane w zbiornikach fermentacyjnych. Na końcowym etapie suszy się je na patio na łożach afrykańskich. Cały proces jest powolny i pracochłonny, jednak konieczny by osiągnąć jakość najwyższą z możliwych.
Polecane metody zaparzenia kawy Hard Beans Honduras Katia Duke
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | Hard Beans |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Honduras |
Region | Copan |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 125g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.