Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 199,00 zł.
 

CoffeeLove Opinie z ekomi-pl.com

Okazje dnia w CoffeeLove
Hario Drip Scale Waga dla home-baristy
Hario Drip Scale Waga dla home-baristy
248,90 zł 188,90 zł
szt.
Urnex Grindz Granulat do czyszczenia młynka 430g
Urnex Grindz Granulat do czyszczenia młynka 430g
168,90 zł 119,90 zł
szt.
Fellow Ode Brew Grinder automatyczny zaawansowany młynek do kawy
Fellow Ode Brew Grinder automatyczny zaawansowany młynek do kawy
1 628,90 zł 1 388,90 zł
szt.

Hard Beans Gwatemala Finca la Soledad Pacamara filtr 250g kawa ziarnista Speciality do przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 64,90 zł 64.90
ilość szt.
Zyskujesz 64 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Hard Beans Gwatemala Finca la Soledad Pacamara filtr 250g kawa ziarnista Speciality

 

Kawa Speciality z nutami śliwki

Kawa Speciality z nutami jeżyny

 

Szczegóły

Palarnia Polska
Pochodzenie Gwatemala
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia przelew
Stopień palenia jasny
Skład kawy 100% Arabika
Proces anaerobic
Region Acatenango
Odmiana Pacamara
Wysokość upraw 1650 m n.p.m.
Waga 250g
Profil kawy śliwka
jeżyna
Data palenia: 2021/02/09

Opis kawy Gwatemala Finca la Soledad Pacamara

Soczysta, przyjemnie słodka kawa, z wyraźnymi nutami śliwki i jeżyny.

Kawa pochodzi z farmy Finca La Soledad, która należy do rodziny Perez od pięciu pokoleń.
Plantacja ta położona jest w zielonym sercu regionu Acatenango.
Unikalny mikroklimat i bogata gleba wulkanicznego pochodzenia dają idealne warunki do uprawy wysokiej jakości kawy o bardzo wyrazistym profilu smakowym.

Henio i jego dwaj synowie, Raul i Jose, koncentrują się na ciągłym rozwoju i ulepszaniu procesu obróbki, Mają przed sobą jasny cel - możliwie najlepszą jakość kawy. Ich wysokie standardy są przykładnem nie tylko dla producentów kawy i społeczności Gwatemali, ale także są źródłem wiedzy dla palarni kawy z całego świata. Kawy z plantacji Finca La Soledad wielokrotnie zdobywały nagrody Cup Of Excellence, uzyskując uznanie wśród społeczności kawowej.

W 2006 roku biorącego udział w cuppingu Cup of Excellence Raúl'a zauroczyła kawa, która znalazła się na pierwszym miejscu. Była to El Injerto, pacamara. Wspomniał o tym ojcu, zaznaczając, że muszą zdobyć tę kawę. Ojciec odpowiedział, że mają tę odmianę na plantacji, lecz usuwa ją, ponieważ nie podoba mu się, jak rośnie. Po inspekcji Raúl odkrył, że na farmie rośnie wciąż 120 roślin pacamary, których jego ojciec nie usunął. Odseparował owoce pacamary i okazało się, że smakują wyśmienicie. Raul postanowił ponownie zasadzić nasiona pacamary. Dziś na ich farmie rośnie już 5000 roślin tej wyjątkowej odmiany.

Eksperymentalna obróbka to fermentacja beztlenowa sucha w zamkniętym zbiorniku. Ziarna po umieszczeniu w tanku, w którym kontrolowana jest temperatura, fermentowały przez 90 godzin po czym zostały przeniesione na podwyższone stoły na czas suszenia przez okres 16 dni. Po suszeniu i selekcji pod względem defektów trafiły do próżniowych worków.

Kawę Hard Beans Gwatemala Finca la Soledad Pacamara polecamy szczególnie do:

  • Chemexa
  • dripa
  • AeroPressa
  • ekspresów przelewowych

Cechy produktu

Producent Hard Beans
Producent (kraj) -
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy -
Single Origin / Blend -
Pochodzenie ziaren Gwatemala
Region Acatenango
Odmiana botaniczna Pacamara
Obróbka anaerobic
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium