Hard Beans Gwatemala El Llano spring espresso 250g kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki





Opis
Hard Beans Gwatemala El Llano spring espresso 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.14
|
palarnia | |
pochodzenie | |
farma |
Finca El Llano
|
region |
Acatenango
|
uprawy |
1500 - 1700
|
odmiana | Yellow Catuai |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
zielone jabłko grejpfrut trawa cytrynowa |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
słodycz ●●●○○gorycz ●●○○○
stopień palenia ●●●○○
Finca El Llano znajduje się zaledwie 10 km od Finca La Soledad w regionie Acatenango. Od kilku lat najstarszy syn Raul zajmuje się nadzorem i renowacją farmy. Eksperymentuje z nowymi odmianami, które są co raz bardziej odporne i wydajne, jednocześnie starając się zachować najwyższą jakość kawy. Celem Raula jest stworzenie takiej farmy, która mogłaby stanowić przykład dla innych lokalnych producentów i przyczynić się do rozwoju regionu Acatenango.
Przez ostatni rok Raul skupił się na badaniu rolnictwa regeneracyjnego, którego celem jest zwiększenie wydajności, maksymalizacja potencjału jakościowego i wyeliminowanie uzależnienia od nawozów syntetycznych, a także uzdrowienie i zrównoważenie naturalnej biologii gleby.
Połączenie wyżej opisanych rozwiązań, obróbki i odmiany botanicznej sprawia, że w filiżance możemy się spodziewać nut zielonego jabłka, grejpfruta, trawy cytrynowej i dużo słodyczy.
Przepis na espresso:
doza 18,5g
uzysk 42g
czas 25 sekund
temperatura 93°C
Polecane metody zaparzenia kawy Hard Beans Gwatemala El Llano spring espresso
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Hard Beans |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Region | Acatenango |
Odmiana botaniczna | Yellow Catuai |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres / Kawiarka |
Waga | 250g |