CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Hard Beans Etiopia Mensur Aba Hika Natural filtr 250g | CoffeeLove
  • nowość

Hard Beans Etiopia Mensur Aba Hika Natural filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 56,90 zł 56.90
ilość szt.
Zyskujesz 28 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Hard Beans

kawa speciality z nutami dżemu jagodowego

Kawa Speciality z nutami brązowego cukru

Kawa Speciality z nutami jeżyny


data palenia
2024.08.27
palarnia
pochodzenie
region
Jimma  
uprawy
2000 m n.p.m.
producent
Mensura Abahika
farma
-
odmiana JARC 74110,
JARC 74112
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
dżem jagodowy
brązowy cukier
jeżyna
śliwka
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Mensur Aba Hika Natural 250g wypalona w polskiej palarni Hard Beans

Etiopia Mensur Aba Hika Natural to czysta słodycz! Kawa o nutach smakowych dżemu jagodowego, brązowego cukru, jeżyny, śliwki… czy może być lepsze połączenie w środku lata?

Zazwyczaj kawy z Etiopii pochodzą z kooperatyw zrzeszających nawet kilkuset producentów, a ta kawa to prawdziwy unikat, pochodzi bowiem od jednego farmera Mensura Abahika, który jako jeden z pierwszych zaczął samodzielnie oferować swój produkt.

Kawa pochodzi z regionu Jimma, położonego na północ od słynnego Yirgacheffe. Kawy z Jimmy są znane z pełnej tekstury i musującej kwasowości.

Jej producentem jest Mensur Abahika, który samodzielnie oferuje swoją kawę eksporterom. To unikatowa forma działalności.

18-hektarowa farma Mensura i jego żony słynie z wysokiej jakości kaw i jest wzorem dla lokalnych rolników.

JARC 74112 i JARC 74110 powstały w zachodniej Etiopii i charakteryzują się dużą odpornością na choroby owoców kawowca.

Kawa została poddana tradycyjnej naturalnej (suchej) obróbce. Ta metoda obróbki podnosi słodycz oraz body, a także eksponuje dojrzałe, owocowe nuty smakowe.

Po zebraniu owoce kawowca rozkłada się na betonowym patio, gdzie suszą się przez kilkanaście dni. W tym czasie wewnątrz owoców zachodzi fermentacja, której przebieg determinują warunki atmosferyczne (temperatura, wilgotność, wiatr). Czynników tych nie da się kontrolować, dzięki czemu każda parta kawy jest unikalna, a jednocześnie wymagająca od producenta czuwania nad przebiegiem suszenia i reagowania w odpowiednich momentach na zmiany pogody i warunków.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
Waga 250g
Producent Hard Beans
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Hard Beans Etiopia Mensur Aba Hika Natural filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium