Hard Beans Etiopia Mensur Aba Hika Natural filtr 250g kawa ziarnista
data palenia |
2024.08.27
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Jimma
|
uprawy |
2000 m n.p.m.
|
producent |
Mensura Abahika
|
farma |
-
|
odmiana | JARC 74110, JARC 74112 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
dżem jagodowy brązowy cukier jeżyna śliwka |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Mensur Aba Hika Natural 250g wypalona w polskiej palarni Hard Beans
Etiopia Mensur Aba Hika Natural to czysta słodycz! Kawa o nutach smakowych dżemu jagodowego, brązowego cukru, jeżyny, śliwki… czy może być lepsze połączenie w środku lata?
Zazwyczaj kawy z Etiopii pochodzą z kooperatyw zrzeszających nawet kilkuset producentów, a ta kawa to prawdziwy unikat, pochodzi bowiem od jednego farmera Mensura Abahika, który jako jeden z pierwszych zaczął samodzielnie oferować swój produkt.
Kawa pochodzi z regionu Jimma, położonego na północ od słynnego Yirgacheffe. Kawy z Jimmy są znane z pełnej tekstury i musującej kwasowości.
Jej producentem jest Mensur Abahika, który samodzielnie oferuje swoją kawę eksporterom. To unikatowa forma działalności.
18-hektarowa farma Mensura i jego żony słynie z wysokiej jakości kaw i jest wzorem dla lokalnych rolników.
JARC 74112 i JARC 74110 powstały w zachodniej Etiopii i charakteryzują się dużą odpornością na choroby owoców kawowca.
Kawa została poddana tradycyjnej naturalnej (suchej) obróbce. Ta metoda obróbki podnosi słodycz oraz body, a także eksponuje dojrzałe, owocowe nuty smakowe.
Po zebraniu owoce kawowca rozkłada się na betonowym patio, gdzie suszą się przez kilkanaście dni. W tym czasie wewnątrz owoców zachodzi fermentacja, której przebieg determinują warunki atmosferyczne (temperatura, wilgotność, wiatr). Czynników tych nie da się kontrolować, dzięki czemu każda parta kawy jest unikalna, a jednocześnie wymagająca od producenta czuwania nad przebiegiem suszenia i reagowania w odpowiednich momentach na zmiany pogody i warunków.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł