Hard Beans Ethiopia Tayebo Aba Bulgu filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Hard Beans Ethiopia Tayebo Aba Bulgu filtr 250g
data palenia |
2023.07.25
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Jimma
|
uprawy |
1570-1800 m n.p.m.
|
odmiana | JARC 74110 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
kandyzowane cytrusy rumianek ptasie mleczko |
ocena |
-
|
Ziarno od Tayebo Aba Bulgu reprezentuje wszystkie najlepsze cechy, jakie kawy z Etiopii mają do zaoferowania. Zarówno pod względem kompleksowości i przejrzystości aromatów w filiżance, jak i perspektywy zrównoważonych praktyk rolniczych.
Producent
Plantacja należąca do Tayebo ma powierzchnię 30,1 hektara i zlokalizowana jest w miejscowości Gomma w regionie Jimma. Wyposażona jest w szereg innowacyjnych rozwiązań w tym system nawadniania krzewów kawowca. Ponadto, by mieć większą bioróżnorodność, Tayebo uprawia mango, dynie oraz różnego rodzaju przyprawy.
Odmiana
JARC 74110 to jedna z najbardziej znanych i rozpowszechnionych odmian w Etiopii, znana ze swojego kwiatowo-cytrusowego profilu smakowego.
Obróbka
Starannie, ręcznie zbierane owoce kawowca dostarczane są do mokrego młyna, gdzie poddawane są sortowaniu przed obróbką w celu usunięcia wszelkich niedojrzałych, przejrzałych lub uszkodzonych owoców. Wiśnie są następnie drylowane i sortowane pod względem gęstości. Po tym etapie ziarna kawy pokryte pergaminem poddawane są fermentacji w zbiornikach z czystą wodą przez 36-72 godzin w celu usunięcia pektyn. Następnie ziarna są ponownie myte i ponownie sortowane zanim rozpocznie się proces suszenia.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Hard Beans |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.