Hard Beans Burundi Long Miles Mikuba 7 natural filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Hard Beans Burundi Long Miles Mikuba 7 filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.13
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kayanza
|
producent |
Ben i Krist Carlson
|
uprawy |
2100 m n.p.m.
|
odmiana | Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
słodycz ●●●●○gorycz ●○○○○
stopień palenia ●●○○○
The Long Miles Project, założony przez Bena i Kristy Carlson, rozpoczął swoją działalność w 2013 roku, mając na celu podniesienie jakości kaw speciality pochodzących z Burundi. Projekt współpracuje z ponad 4500 indywidualnymi hodowcami kawy mieszkającymi w pobliżu trzech centralnych stacji mycia, Bukeye, otwartej w 2013 roku, Heza, od 2014 roku i Ninga, która miała pierwsze zbiory w 2020 roku.
Odmiana: Bourbon
Bourbon to jedna z najważniejszych kulturowo i genetycznie odmian arabiki na świecie, znana z doskonałej jakości w filiżance, gdy uprawiana jest na najwyższych wysokościach.
Obróbka: natural
Podczas obróbki na sucho (Natural), wiśnie kawy sortowane są ręcznie celem eliminacji niedojrzałych owoców. Następnie przewożone są bezpośrednio do suszenia na stołach.
Cały owoc kawowca suszy się od dwudziestu pięciu do trzydziestu dni celem osiągnięcia poziomu wilgotności około 10,5%.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Owocowo-kwiatowy charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze V60.
Zalecamy nieco grubsze mielenie, ale jednocześnie dłuższy czas ekstrakcji. Pozwoli to wydobyć jeszcze więcej słodyczy oraz niuansów, z których składa się ta kawa.
Chemex lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
3:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5× 60g) w odstępach 40 sekund.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Hard Beans Burundi Long Miles Mikuba 7
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Hard Beans |
Pochodzenie ziaren | Burundi |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.