Hard Beans Burundi Long Miles Gishubi washed filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Hard Beans Burundi Long Miles Gishubi Washed filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.13
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kayanza
|
producent |
Ben i Krist Carlson
|
uprawy |
2250 m n.p.m.
|
odmiana | Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
słodycz ●●●○○gorycz ●○○○○
stopień palenia ●●○○○
The Long Miles Project, założony przez Bena i Kristy Carlson, rozpoczął swoją działalność w 2013 roku, mając na celu podniesienie jakości kaw speciality pochodzących z Burundi. Projekt współpracuje z ponad 4500 indywidualnymi hodowcami kawy mieszkającymi w pobliżu trzech centralnych stacji mycia, Bukeye, otwartej w 2013 roku, Heza, od 2014 roku i Ninga, która miała pierwsze zbiory w 2020 roku.
Odmiana: Bourbon
Bourbon to jedna z najważniejszych kulturowo i genetycznie odmian arabiki na świecie, znana z doskonałej jakości w filiżance, gdy uprawiana jest na najwyższych wysokościach.
Obróbka: washed
Podczas obróbki na mokro świeżo zebrane wiśnie kawowca dostarczane są przez rolników do stacji Long Miles Coffee. Na wstępie sortowane są ręcznie pod kątem dojrzałości. Następnie wiśnie są drylowane i poddawane procesowi podwójnej fermentacji. Pierwsza, sucha, trwa około dwanaście godzin. Druga, dwudziestoczterogodzinna fermentacja odbywa się na mokro. Podczas trwania procesu pracownicy stacji obróbki tańczą i skaczą po śliskich ziarnach kawowca pomagając w ten sposób rozluźnić przylegający śluz. Po tym etapie ziarna płucze się w słodkiej wodzie i sortuje według gęstości.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Owocowo-kwiatowy charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze V60.
Zalecamy nieco grubsze mielenie, ale jednocześnie dłuższy czas ekstrakcji. Pozwoli to wydobyć jeszcze więcej słodyczy oraz niuansów, z których składa się ta kawa.
Chemex lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
3:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5× 60g) w odstępach 40 sekund.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Burundi Long Miles Gishubi
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Hard Beans |
Pochodzenie ziaren | Burundi |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.