Hard Beans Brazylia Samambaia Yellow Topazio anaerobic filtr 250g kawa ziarnista Speciality, Single origin do przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 54,90 zł 54.90
ilość szt.
Zyskujesz 54 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Hard Beans Brazylia Samambaia Yellow Topazio filtr 250g kawa ziarnista Speciality, Single Origin, Direct Trade

kawa Speciality z nutami banana

kawa Speciality z nutami pieczonego ananasa

kawa Speciality z nutami karmelu

Szczegóły

Palarnia Polska
Pochodzenie Brazylia
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia przelew
Stopień palenia jasny
Skład kawy Arabika 100%
Proces Aerobic Fermentation in Piles
Region Campo das Vertentes
Odmiana Yellow Topazio
Wysokość upraw 1200 m n.p.m.
Waga 250g
Profil smaku banan
pieczony ananas
karmel
Data palenia: 2021/04/14

Opis kawy Samambaia Yellow Topazio

Kolejna partia Yellow Topazio jest jeszcze lepsza od poprzedniej, którą pokochali wszyscy, bez wyjątku.
Tym razem do magazynu Hard Beans trafił cały lot ziaren z zaprzyjaźnionej farmy Fazenda Samambaia obrobionych niecodzienną metodą Aerobic Fermentation in Piles.

Kawa jest super-słodka i soczysta.

Na czym polega ta niecodzienna obróbka?

Wiśnie kawowca układane są na patio w formie podłużnych stosów o wysokości 30-40 cm i pozostawione tak na trzy dni.
Po osiągnięciu przez stosy temperatury 38 stopni Celsjusza owoce są mieszane, aby nie doszło do ich przegrzania. Dzięki kontroli temperatury fermentacja zachodzi na równym poziomie.
Na bieżąco mierzona jest również zawartość cukrów. W momencie kiedy poziom cukru zaczyna spadać, wiśnie rozkładane są na płasko w bardzo ciasnej formacji. Dzięki temu zabiegowi przyspieszona jest utrata wody z wierzchu wiśni co pozwala uniknąć niekontrolowanej fermentacji.
Na tym etapie wiśnie obracane są regularnie 12 razy w ciągu dnia.
Po trzech dniach, w zależności od warunków atmosferycznych, warstwę wiśni układa się w niskie stosy, następnie podwaja się stos trzykrotnie na przestrzeni kolejnych siedmiu dni.
Ten ostatni etap jest powtarzany do momentu, aż wilgotność ziarna osiągnie poziom 10,8 - 11,2%.

Kawę Hard Beans Samambaia Yellow Topazio filtr polecamy szczególnie do:

  • ekspresu przelewowego
  • AeroPress'a
  • Chemexa
  • dripperów typu Hario V60 czy Kalita
  • French Pressa

Nasz przepis na zaparzenie w AeroPressie:

  • doza - 22g
  • comandante - 31 klików
  • woda - 170ml, 92°C
  • preinfuzja - 50ml przez 30 sekund
  • po zalaniu całości powinna być minuta na stoperze, przeciskamy przez 30-40 sekund
  • po zakończeniu bypass - dolewamy 30 ml wody o temperaturze pokojowej

Cechy produktu

Producent Hard Beans
Ziarnista / Mielona Ziarnista
Arabica / Robusta Arabica
Pochodzenie Brazylia
Region Campo das Vertentes
Odmiana botaniczna Yellow Topazio
Obróbka Anaerobic
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium