Hard Beans Brazylia Samambaia Yellow Catucai natural filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Hard Beans Brazylia Samambaia Yellow Catucai natural filtr 250g
data palenia |
2023.07.10
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Campo das Vertentes
|
producent |
Cambraia Family
|
plantacja | Fazenda Samambaia |
uprawy |
1200 m n.p.m.
|
odmiana | Yellow Catucai |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
toffi pieczone jabłko pełne body |
ocena |
-
|
Samambaia to rodzinna farma produkująca najwyżej jakości kawy. Ziarna odmiany Yellow Catucai charakteryzują się nutami toffi, pieczonego jabłka, wysoką słodyczą i pełnym body. Przeznaczone są do parzenia w metodach przelewowych.
Producent
Fazenda Samambaia od ponad stu lat należy do rodziny Cambraia. Jej początki sięgają wczesnych etapów uprawy kawy w regionie Campo das Vertentes w stanie Minas Gerais.
Oprócz nietuzinkowych kaw, Samambaia stawia na zrównoważony rozwój oraz odpowiedzialność społeczną i środowiskową. Nieustannie inwestuje w szkolenia dla zespołu oraz innowacje w rolnictwie. Plantacja jest inspiracją dla innych producentów kawy w regionie.
Odmiana
Odmiana Catucai jest krzyżówką Catuai i Icatu. Catucai może być zarówno żółta, jak i czerwona i jest dobrze znana ze swojej wysokiej produktywności i plonów.
Obróbka
Metoda na sucho (Natural) charakteryzuje się intensywnym, pełnym, słodkim, mocno owocowym profilem smakowym, o dość delikatnej kwasowości. Dzięki suszeniu całych owoców część cukrów zawartych w miąższu przenika do ziarna, które w efekcie po wypaleniu i zaparzeniu cechuje się nutami suszonych owoców, jagód, truskawek, owoców tropikalnych, czy mlecznej czekolady.
Kawy z suchej obróbki, w szczególności świeżo po zmieleniu, cechują się intensywnym, delikatnie winnym aromatem.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
3:45 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Hard Beans |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.