CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Hard Beans Brazylia Fazenda Samambaia filtr 250g | CoffeeLove
  • promocja

Hard Beans Brazylia Samambaia Yellow Bourbon filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych Outlet

Ocena:
0
Cena: 31,43 zł

Cena regularna: 41,90 zł

31.43
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 29,99 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.
-25% Zyskujesz 15 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Hard Beans

Opis

kawa Speciality z nutami czerwonego jabłka

kawa Speciality z nutami ciasteczka orzechowego

kawa Speciality z nutami krówki


data palenia
2023.10.30
palarnia
pochodzenie
region
Campo das Vertentes
uprawy
1200 m n.p.m.
odmiana Yellow Bourbon
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
brak danych

Brazylia Samambaia to kawa speciality o delikatnym, herbacianym, ale lepkim odczuciu w ustach.
Kawa ma wyraźną nugatową słodycz, połączoną z nutami orzechowego ciasteczka i delikatną kwasowością czerwonych jabłek. Z ziaren Samambaia uzyskasz aromatyczny, pełen aromatu i smaku napar.
W suchym aromacie, intensywnie wyczuwalne są ciasteczka oraz orzechy nerkowca. Natomiast po zaparzeniu, otrzymujemy idealny balans między słodyczą, a kwasowością, co jest rzadkością w kawach z tego regionu.
Ze względu na swój charakter, sprawdzi się w różnych metodach alternatywnego zaparzania kawy, wydobywając z niej smak herbatników, toffi i mlecznej czekolady z doskonale uzupełniającą smak, średnią kwasowością czerwonych jabłek.

Właściciel farmy Samambaia, Henrique Dias Cambraia, uważa, że największy wpływ na sukces tych ziaren ma zaangażowanie całego zespołu pracującego na farmie, który stale poszerza wiedzę w obrębie uprawy, zbioru i procesowania kawy. Nie można pominąć też wpływu dogodnej lokalizacji upraw na wysokości 1200 metrów n.p.m., gdzie odpowiedni jest klimat i szczodra gleba, które wspomagają wzrost odmiany Yellow Bourbon.
Henrique zauważa również: "Na terenie jego plantacji znajdują się specjalnie wyznaczone działki umożliwiające testowanie nowych gatunków kaw, których wysoka jakość kilkukrotnie została już nagrodzona, m.in. nagrodą Cup of Excellence".

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2023/10
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
Producent Hard Beans
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces pulped natural / honey
Waga 250g
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Hard Beans Brazylia Samambaia Yellow Bourbon filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych Outlet
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium