Hard Beans Brazylia Samambaia Yellow Bourbon espresso 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Hard Beans Brazylia Samambaia Yellow Bourbon espresso 250g
data palenia |
2023.07.24
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Campo das Vertentes
|
uprawy |
1200 m n.p.m.
|
odmiana |
Yellow Bourbon
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czerwone jabłko ciasteczko orzechowe krówka |
ocena |
-
|
Ta wersja kawy Samambaia wypalona jest pod ekspres ciśnieniowy i kawiarkę.
Kawa kasy Speciality ma wyraźną nugatową słodycz, połączoną z nutami orzecha i delikatną kwasowością czerwonych jabłek. Z ziaren Samambaia uzyskasz aromatyczny, pełny smaków napar. Kawa ta dobrze komponuje się również z mlekiem, dając bardzo bogaty w smak napój. Przygotowane na niej latte czy flat white polubisz od pierwszego łyku.
Właściciel farmy Samambaia, Henrique Dias Cambraia, uważa, że największy wpływ na sukces tych ziaren ma zaangażowanie całego zespołu pracującego na farmie, który stale poszerza wiedzę w obrębie uprawy, zbioru i procesowania kawy. Nie można pominąć też wpływu dogodnej lokalizacji upraw na wysokości 1200 metrów n.p.m., gdzie odpowiedni jest klimat i szczodra gleba, które wspomagają wzrost odmiany Yellow Bourbon.
Henrique zauważa również: "Na terenie jego plantacji znajdują się specjalnie wyznaczone działki umożliwiające testowanie nowych gatunków kaw, których wysoka jakość kilkukrotnie została już nagrodzona, m.in. nagrodą Cup of Excellence".
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26 - 30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Hard Beans |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | pulped natural / honey |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.