Hard Beans Brazylia Campo das Vertentes 1kg kawa ziarnista
Opis
data palenia |
2024.02.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | |
wysokość upraw |
900 - 1300
|
odmiana |
Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai
|
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Campo das Vertentes to następca popularnej kawy Hard Beans Santos. Dlaczego została zastąpiona? Hard Beans stawia na jakość i kontrolę na każdym etapie, dlatego wybrana została kawa, która dostarczana jest bezpośrednio z farmy i kupowana na zasadach Direct Trade (to skrócie zakup surowca pozyskanego w zrównoważony sposób bezpośrednio od plantatora). Ten proces skraca drogę z farmy do filiżanki co przekłada się na lepszą kontrolę jakości. To ważny krok.
Na wyższą jakość surowca wpływ ma rownież sposób pakowania – ziarno trafia do Hard Beans w specjalnych workach – Specialty Coffee Bags zaprojektowanych przez Universidade Federal De Lavras oraz BSCA Cafes Especiais Do Brasil.
Jaka jest ta kawa?
Słowem - pyszna! Ma czysty i rześki smak, jest też delikatnie owocowa. Pozbawiona kwasowości, doskonale nadaje się do przygotowania kaw z mlekiem lub napojami roślinnymi, jak choćby Oatly. Ma przyjemne akcenty nugatu, deserowej czekolady i suszonej figi. Espresso jest bardzo wyraźne, ale daje poczucie komfortu i przyjemności.
Kawa wychodzi wyśmienicie również w kawiarce.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.