HAYB x RoślinnieJemy – Kawa To Owoc! – Rwanda Ubumwe filtr 250g filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu

HAYB x RoślinnieJemy – Kawa To Owoc! – Rwanda Ubumwe filtr 250g filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 50,07 zł 58,90 zł 50.07
ilość szt.
Zyskujesz 50 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

HAYB x RoślinnieJemy – Kawa To Owoc! – Rwanda Ubumwe filtr 250g

kawa speciality z nutami jagód

kawa speciality z nutami hibiskusa

kawa speciality z nutami konfitury pomarańczowej

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.06.20
palarnia
pochodzenie
region
amonyi District, Southern Province
wysokość upraw
1550 - 1700
odmiana Red Bourbon
proces
typ palenia
stopień palenia
profil
sensoryczny
ocena
86,75 pkt SCA

Opis

Kawa to owoc?

I to jeszcze jak – a przy okazji akcji HAYB x RoślinnieJemy chcemy o tym powiedzieć jeszcze głośniej!

Kawowiec owocuje raz do roku przypominającymi nasze rodzime czereśnie wisienkami. To z nich wydobywa się pestki, które po długiej drodze na drugi koniec świata – czyli np. do HAYBa – trafiają do pieca, stając się ziarnem kawy, jakie dobrze znamy. A kawa-owoc może smakować jak inne owoce-owoce – to możliwe!

Pod ten projekt wybrana została kawa możliwie transparentna w smaku, ale jak najbardziej owocowa – dlatego wybór padł na Afrykę i o Rwandę. Te ziarna obrabiane na mokro, charakteryzują się mega czystym smakiem jagód, podbitym kwasowością hibiskusa i zakończonym dżemowato-cytrysowym posmakiem.

Jakość to zasługa nie tylko wypału HAYB, a konkretnie Dawida Zadary, ale i – przede wszystkim! – stacji myjącej BUF w Rwandzie. Wiśnie, tylko te najdojrzalsze, zbierane są tam przez członków kooperatywy ręcznie. Tego samego dnia trafiają do maszyny, która oddziela pestki od miąższu (ta maszyna to depulper), następnie sortowane są według wagi. Zaraz po tym kawa fermentuje całą noc (przeważnie do 18 godzin) i znów jest sortowana, tak, aby do palarni trafiły tylko ziarna oznaczone jako GRADE 1, co oznacza brak defektów oraz równą wielkość. Na koniec kawa trafia na łóżka ustawione ok. 60 cm nad ziemią i w Rwandyjskim słońcu schnie przez około 14 dni. Co ciekawe i rzadko spotykane w innych stacjach myjących, BUF korzysta z pomocy Q-graderów przy ocenie ziarna. Nie ma tu żadnego wróżenia z fusów, ta kawa to owoc i ta kawa to solidne speciality!

10 zł z każdej paczki wspiera akcję RoślinnieJemy stowarzyszenia Otwarte Klatki.


Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Rwanda Ubumwe

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

Jak przygotować tę kawę w dripperze:

  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty

Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:

  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty

Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/06
Producent HAYB
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Rwanda
Region Southern Province
Odmiana botaniczna Red Bourbon
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium