HAYB x RoślinnieJemy – Kawa To Owoc! – Rwanda Ubumwe filtr 250g filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
HAYB x RoślinnieJemy – Kawa To Owoc! – Rwanda Ubumwe filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.06.20
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
amonyi District, Southern Province
|
wysokość upraw |
1550 - 1700
|
odmiana | Red Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
86,75 pkt SCA
|
Opis
Kawa to owoc?
I to jeszcze jak – a przy okazji akcji HAYB x RoślinnieJemy chcemy o tym powiedzieć jeszcze głośniej!
Kawowiec owocuje raz do roku przypominającymi nasze rodzime czereśnie wisienkami. To z nich wydobywa się pestki, które po długiej drodze na drugi koniec świata – czyli np. do HAYBa – trafiają do pieca, stając się ziarnem kawy, jakie dobrze znamy. A kawa-owoc może smakować jak inne owoce-owoce – to możliwe!
Pod ten projekt wybrana została kawa możliwie transparentna w smaku, ale jak najbardziej owocowa – dlatego wybór padł na Afrykę i o Rwandę. Te ziarna obrabiane na mokro, charakteryzują się mega czystym smakiem jagód, podbitym kwasowością hibiskusa i zakończonym dżemowato-cytrysowym posmakiem.
Jakość to zasługa nie tylko wypału HAYB, a konkretnie Dawida Zadary, ale i – przede wszystkim! – stacji myjącej BUF w Rwandzie. Wiśnie, tylko te najdojrzalsze, zbierane są tam przez członków kooperatywy ręcznie. Tego samego dnia trafiają do maszyny, która oddziela pestki od miąższu (ta maszyna to depulper), następnie sortowane są według wagi. Zaraz po tym kawa fermentuje całą noc (przeważnie do 18 godzin) i znów jest sortowana, tak, aby do palarni trafiły tylko ziarna oznaczone jako GRADE 1, co oznacza brak defektów oraz równą wielkość. Na koniec kawa trafia na łóżka ustawione ok. 60 cm nad ziemią i w Rwandyjskim słońcu schnie przez około 14 dni. Co ciekawe i rzadko spotykane w innych stacjach myjących, BUF korzysta z pomocy Q-graderów przy ocenie ziarna. Nie ma tu żadnego wróżenia z fusów, ta kawa to owoc i ta kawa to solidne speciality!
10 zł z każdej paczki wspiera akcję RoślinnieJemy stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Rwanda Ubumwe
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/06 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Region | Southern Province |
Odmiana botaniczna | Red Bourbon |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |