HAYB Yellow Espresso Blend 1 kg kawa ziarnista
Cena regularna:
119,90 zł
towar niedostępny
data palenia
2024.07.08 |
palarnia
HAYB |
pochodzenie
Blend:Brazylia Gwatemala |
region
-
|
uprawy
-
|
producent
-
|
plantacja
-
|
gatunek / skład
100% Arabika
|
odmiana
-
|
proces
Brazylia naturalGwatemala washed |
typ palenia
espresso -ekspres, kawiarka |
palenie
średnie + |
profil sensoryczny
migdały suszone owoce |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista Yellow Espresso Blend 1 kg wypalona w polskiej palarni HAYB (How Are You Brewing)
Jak smakuje ta kawa? Czekolada 70%, migdały i suszone owoce – jest słodycz, jest dość wysokie body, jest orzeźwiający akcent na finiszu.
Yellow Espresso Blend to kawa słodsza w smaku niż blend Black, bardziej owocowa, z ciut wyższą kwasowością. Doskonały wybór dla kogoś, kto lubi szukać ciekawych smaków w swojej codziennej filiżance espresso!
To także połączenie dwóch bestsellerowych kaw HAYB – espresso z Brazylii i espresso z Gwatemali, równo po połowie. Jeżeli ta pierwsza jest dla Ciebie zbyt stereotypowo-orzechowa, a druga zbyt szalenie-owocowa, to właśnie Yellow Espresso Blend jest rozwiązaniem!
Jej hasło powinno brzmieć jak nasze - "zero nudy".
Ziarna użyte do kompozycji tego blendy to:
- 50% Brazylia Cerrado natural
- 50% Gwatemala Huehuetenango washed
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
59,90 zł
Cena regularna:
67,90 zł
11,99 zł
Cena regularna:
14,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.