HAYB Się Przelewa Klasyk filtr 250g kawa ziarnista Speciality do dripa





Opis
HAYB Się Przelewa Klasyk filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.09.06
|
palarnia | |
pochodzenie |
Brazylia
|
skład |
100% arabika
|
uprawy |
2050 m n.p.m.
|
proces |
natural
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś.
Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej!
Seria Się Przelewa to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.
Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie!
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Się Przelewa Klasyk
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
doza - 18 g
mielenie (Comandante) - 23 kliki
woda - 300 ml, 96°C
preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
doza - 17 g
mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
woda - 200 ml, 96°C
czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/09 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | HAYB |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Alek
Na pewno nie jestem obiektywny, bo to moje pierwsze specialty, mielone na pierwszym młynku, pierwszy raz z aeropressem, ale O RANY, JAKIE TO JEST DOBRE.