HAYB Salwador Los Angeles honey filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
HAYB Salwador Los Angeles honey filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.06.22
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Sigfredo Corado
|
farma |
Los Angeles
|
region |
Ahuachapan
|
uprawy |
1350 m n.p.m.
|
odmiana | Pacamara |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
86,5 pkt SCA
|
Opis
Rewelacyjna, nieprzyzwoicie słodka kawa, z potężnym body. Kawa przypominająca nutellę trafia w Twoje ręce.
Za jej sukcesem stoi Sigfredo Corado który od 10 lat zarządza farmą Los Angeles. Sigfredo na farmie uprawia tylko odmianę botaniczną Pacamara, więc wie o niej wszystko. To czuć w każdym łyku.
Kawa piec za piecem wychodzi powtarzalna, słodka, zbalansowana. Bomba, lub beczułka pełna czekoladowej słodyczy.
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Salwador Los Angeles
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/06 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Salwador |
Region | Ahuachapan |
Odmiana botaniczna | Pacamara |
Obróbka | pulped natural / honey |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |