HAYB Myanmar Tha Pye Gone filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
HAYB Myanmar Tha Pye Gone filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.10
|
palarnia | |
pochodzenie |
Mjanma
|
region |
Pinlaung
|
uprawy |
1400 - 1500 m n.p.m.
|
odmiana | Caturra, SL28, SL34, Catuai, S785 |
proces |
Anaerobic + Rice Wine Yeast natural
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
cedr,
melasa, owoce tropikalne |
ocena |
87 pkt SCA
|
Opis
To tak na początek, kawę stamtąd witamy po raz pierwszy, a to dopiero początek ciekawostek!
To zawsze fajne, kiedy wchodzi nowa kawka, a kiedy to jakaś fajna nowa obróbka, to jeszcze fajniej. Wyobraź sobie, co się dzieje, kiedy to jeszcze zupełnie nowy origin!
Ziarna dostarczyło 88 Graines, a Piotrek współpracujące z nimi, poznał w 2019 roku Marcelo Pereirę – kawowego giczka, który przez parę dobrych lat pracował na różnych farmach w Mjanmie. To dzięki niemu dostał kontakt do Melanie Edwards – dziewczyny odpowiedzialnej za projekt Behind the Leaf.
Behind The Leaf to tacy trochę hipsterzy wśród farmerów, albo inaczej: nowa generacja farmerów. Ludzie, którzy nie boją się eksperymentować, sadząc nowe odmiany botaniczne czy dodając drożdże do fermentacji (jak na przykład w tej kawie).
Projekt ruszył w 2016, produkując na początku 2.5 tony kawy, a w roku 2020 było to 30 ton! Trzymamy mocno kciuki za dalszy rozwój, bo te ziarna to coś niespotykanego. Kawa bardzo przyprawowa w smaku, charakterystyczna, z tropikalnym owocem w tle.
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Myanmar Tha Pye Gone
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | HAYB |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.