CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

HAYB Mjanma Myanmar Ywangan filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 69,90 zł

Cena regularna:

69.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami czekolady

Kawa Speciality z nutami brązowego cukru

Kawa Speciality z nutami figi


data palenia
2024.09.09
palarnia
pochodzenie
Mjanma
region
Shan
uprawy
1350 m n.p.m.
odmiana
Red Catuai
proces
typ palenia
palenie
profil sensoryczny
brązowy cukier
figa
ocena SCA
85.75 pkt

Kawa ziarnista speciality Myanmar Ywangan 250g z Mjanmy wypalona w polskiej palarni HAYB

Zamknij oczy i wyobraź sobie Mjanmę.
Jeśli przychodzą Ci na myśl jedynie wzniosłe monsuny, połacie lasu i hodowla ryżu stanowiąca podporę gospodarki – patrz na gwiazdorki sceny kawowej.
Mowa o Su Nandar Linn i Thi Ha Gyawalie – prawdziwym innowatorkom kawy speciality w Mjanmie, którym jest zadzwięczany ten lot. Chciały poprawić warunki życia kobiet uprawiających kawę w Ywangan. Ich kawy produkowane są wyłącznie przez kobiety i obecnie współpracują z ponad 400 kobietami-producentkami w całym regionie.

Kawa ta przeszła przez obróbkę Carbonic Maceration, innowacyjną, bo wykorzystującą zarówno mokrą, jak i suchą fermentację przed suszeniem ziaren na podwyższonych łożach. W przypadku fermentacji na sucho, wiśnie umieszcza się w szczelnych zbiornikach, aby podnieść poziom Brixa (stopień słodyczy), co pomaga zwiększyć treściwość i słodycz właśnie. W przypadku fermentacji mokrej, wiśnie umieszcza się pod wodą w zamkniętych zbiornikach na określony czas, aż do osiągnięcia pożądanego poziomu pH.

Do brzegu: mamy bardzo klasyczny, ale równocześnie ciekawy napar. Kawy z Azji, to trochę inne smaki niż te, które zazwyczaj znaliśmy dotychczas w kawie. Ekipie HAYB udało się poznać importera wyspecjalizowanego tylko w tamtejszych ziarnach, który regularnie lata na plantacje, więc możecie być pewni, że w krótce kolejne odsłony tej części kawowego światka.

 

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/09
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent HAYB Coffee kawa speciality
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
HAYB Mjanma Myanmar Ywangan filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium