HAYB Mjanma Myanmar Ywangan filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.09.09 |
palarnia
|
pochodzenie
Mjanma
|
region
Shan
|
uprawy
1350 m n.p.m.
|
odmiana
Red Catuai
|
proces
|
typ palenia
|
palenie
|
profil sensoryczny
brązowy cukierfiga |
ocena SCA
85.75 pkt
|
Kawa ziarnista speciality Myanmar Ywangan 250g z Mjanmy wypalona w polskiej palarni HAYB
Zamknij oczy i wyobraź sobie Mjanmę.
Jeśli przychodzą Ci na myśl jedynie wzniosłe monsuny, połacie lasu i hodowla ryżu stanowiąca podporę gospodarki – patrz na gwiazdorki sceny kawowej.
Mowa o Su Nandar Linn i Thi Ha Gyawalie – prawdziwym innowatorkom kawy speciality w Mjanmie, którym jest zadzwięczany ten lot. Chciały poprawić warunki życia kobiet uprawiających kawę w Ywangan. Ich kawy produkowane są wyłącznie przez kobiety i obecnie współpracują z ponad 400 kobietami-producentkami w całym regionie.
Kawa ta przeszła przez obróbkę Carbonic Maceration, innowacyjną, bo wykorzystującą zarówno mokrą, jak i suchą fermentację przed suszeniem ziaren na podwyższonych łożach. W przypadku fermentacji na sucho, wiśnie umieszcza się w szczelnych zbiornikach, aby podnieść poziom Brixa (stopień słodyczy), co pomaga zwiększyć treściwość i słodycz właśnie. W przypadku fermentacji mokrej, wiśnie umieszcza się pod wodą w zamkniętych zbiornikach na określony czas, aż do osiągnięcia pożądanego poziomu pH.
Do brzegu: mamy bardzo klasyczny, ale równocześnie ciekawy napar. Kawy z Azji, to trochę inne smaki niż te, które zazwyczaj znaliśmy dotychczas w kawie. Ekipie HAYB udało się poznać importera wyspecjalizowanego tylko w tamtejszych ziarnach, który regularnie lata na plantacje, więc możecie być pewni, że w krótce kolejne odsłony tej części kawowego światka.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.