HAYB Las Lajas BOX 3 x 100g OUTLET
Cena regularna:
99,90 zł
towar niedostępny
Zestaw trzech kaw speciality 3x100g z Kostaryki wypalonych w warszawskiej palarni HAYB
- Costa Rica Las Lajas Yellow Honey: suszona wiśnia, karmel, suszona figa
- Costa Rica Las Lajas Alma Negra: dojrzały agrest, jagody, cherry coke
- Costa Rica Las Lajas Perla Negra: ananas, mango, konfitura z czarnej porzeczki
Dawid , head roaster HAYBa tak o nich mówi:
"Wyszedłbym z siebie i stanął obok –
by jeden Dawid mógł parzyć ten zestaw, a drugi przecierać oczy z niedowierzania.
Tak bym zareagował, gdyby ktoś kilka lat temu sprezentował mi tego boxa. Kawy z Las Lajas to jedno z pierwszych kawowych wspomnień w moim życiu ever. Wypiłem już wówczas kilka kaw z Kenii i Etiopii – wiedziałem więc, że ta cała „kawa” to nie tylko to, co moi rodzice kupują na stacjach benzynowych w drodze na wczasy. Wówczas, gdy skończyłem raczkować – Kostaryki Las Lajas były moim najczęstszym zamówieniem w kawiarniach.
Metody obróbki kawy na farmie Las Lajas to swego rodzaju trade mark, znak jakości, nazwa własna czy patent. Oscar i Francisca Chacon wymasterowali procesy do perfekcji. Każdy etap ma swój protokół, wszystko chodzi jak w zegarku. Rozróżniają nie tylko „honey”, ale i inne odmiany wewnątrz tej obróbki – Alma Negra czy Palma Negra. Znajdziecie je w tym boxie! Chciałbym Wam poradzić, jak to rozegrać, ale jaram się jak pochodnia i sam nie wiem, czy wolałbym wypić te kawy jedna po drugiej czy otworzył wszystkie na raz i po jednej kropli spijał na hejnał.
Fun Fact – w każdej z tych paczek macie blend tych samych odmian botanicznych – Caturra i Catuai, więc to tak jakbyście wzieli jabłko Szara Reneta i Ligol i zrobili z nich dżem. Jeden gotowany był trochę dłużej, drugi rzadziej mieszany, a do trzeciego gara dali połowę mniej cukru niż do dwóch pozostałych. Dobrej zabawy!"
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
139,99 zł
Cena regularna:
199,90 zł