HAYB Kostaryka La Esperanza filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
HAYB Kostaryka La Esperanza filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.05.26
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Turrialba
|
wysokość upraw |
1200
|
odmiana | Esperanza F1 Hybrid |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny |
mleczna czekolada suszone wiśnie czerwone śliwki |
ocena |
86,5 pkt SCA
|
Opis
Przed Wami garść prawdziwie geekowskich informacji – Esperanza jest odmianą hybrydową F1, stworzoną przez skrzyżowanie Sarchimor T-5296 i dzikiej Etiopii ET-25. Ta odmiana jest unikalna dla farmy Aquiares i dobrze pasuje do terroir gospodarstwa. Pierwotnie odmiana ta zidentyfikowana była jako L04A05.
Wspomnianą farmę w 1980r. założył Alfonso Robelo, a Diego Robelo to jego syn – odpowiedzialny obecnie za uprawy. To Diego wybrał nazwę Esperanza dla tej odmiany botanicznej, co po hiszpańsku oznacza nadzieję. Chciał tym samym wskazać, że eksperymentalne odmiany są nadzieją przyszłość upraw kawy w zmieniającym się klimacie!
Wiśnie, po zebraniu, zostały przeprocesowane metodą honey – na pestkach pozostawia się bardzo dużo miąższu, a następnie kawę suszy się na podwyższonych łóżkach na słońcu przez 18-24 dni.
Później próbowanie – najpierw cupping u importera, potem w HAYB. Zajarali się czekoladowo-owocowym charakterem, a kawa wylądowała w magazynie, piecu i przed Wami!
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Kostaryka La Esperanza
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/05 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kostaryka |
Obróbka | red honey |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |