HAYB Kostaryka La Esperanza filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu

HAYB Kostaryka La Esperanza filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 54,32 zł 63,90 zł 54.32
ilość szt.
Zyskujesz 54 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

HAYB Kostaryka La Esperanza filtr 250g

kawa speciality z nutami mlecznej czekolady

kawa speciality z nutami suszonych wiśni

kawa speciality z nutami czerwonych śliwek

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.05.26
palarnia
pochodzenie
region
Turrialba
wysokość upraw
1200
odmiana Esperanza F1 Hybrid
proces
typ palenia
stopień palenia
profil
sensoryczny
mleczna czekolada
suszone wiśnie
czerwone śliwki
ocena
86,5 pkt SCA

Opis

Przed Wami garść prawdziwie geekowskich informacji – Esperanza jest odmianą hybrydową F1, stworzoną przez skrzyżowanie Sarchimor T-5296 i dzikiej Etiopii ET-25. Ta odmiana jest unikalna dla farmy Aquiares i dobrze pasuje do terroir gospodarstwa. Pierwotnie odmiana ta zidentyfikowana była jako L04A05.

Wspomnianą farmę w 1980r. założył Alfonso Robelo, a Diego Robelo to jego syn – odpowiedzialny obecnie za uprawy. To Diego wybrał nazwę Esperanza dla tej odmiany botanicznej, co po hiszpańsku oznacza nadzieję. Chciał tym samym wskazać, że eksperymentalne odmiany są nadzieją przyszłość upraw kawy w zmieniającym się klimacie!

Wiśnie, po zebraniu, zostały przeprocesowane metodą honey – na pestkach pozostawia się bardzo dużo miąższu, a następnie kawę suszy się na podwyższonych łóżkach na słońcu przez 18-24 dni.

Później próbowanie – najpierw cupping u importera, potem w HAYB. Zajarali się czekoladowo-owocowym charakterem, a kawa wylądowała w magazynie, piecu i przed Wami!


Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Kostaryka La Esperanza

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

Jak przygotować tę kawę w dripperze:

  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty

Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:

  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty

Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/05
Producent HAYB
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kostaryka
Obróbka red honey
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Johan & Nyström Fika omniroast 500g kawa ziarnista
Johan & Nyström Fika omniroast 500g kawa ziarnista
67,90 zł 50,93 zł
szt.
Bialetti Cappuccinatore Vetro spieniacz do mleka 330ml
Bialetti Cappuccinatore Vetro spieniacz do mleka 330ml
138,90 zł 111,12 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium