CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

HAYB Kolumbia San Sebastian 1 kg kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 144,90 zł

Cena regularna:

144.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 72 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami pomarańczy

kawa speciality z nutami dżemu morelowego

kawa speciality z nutami białej czekolady


data palenia
2024.07.02
palarnia
HAYB
pochodzenie
Kolumbia
region
Cauca
uprawy
-
producent
-
plantacja
-
odmiana
-
proces
washed
typ palenia
espresso
ekspres / kawiarka
palenie
średnie
profil sensoryczny
pomarańcze
dżem morelowy
czekolada
ocena SCA
-

Kawa ziarnista San Sebastian 1 kg z Kolumbii wypalona w polskiej palarni HAYB

Kolumbijski sen - mocny, owocowy początek – soczyste cytrusy, słodka pomarańcza – z pełną, gładką słodyczą – kojarzącą się z morelowym dżemem – a to wszystko wykończone aksamitnym body i finiszem przywodzącym na myśl mleczną czekoladę.

Najbardziej owocowe espresso po Pink Espresso Blend aka WTF!

Kolumbia od jakiegoś czasu jest szczególnie bliska załodze palarni HAYB, dlatego trzeba było to zrobić – wskoczyło więc espresso z Kolumbii, na stałe!

San Sebastian to miasto w regionie Cauca, które oprócz wspaniałych widoków, ma rewelacyjne warunki do uprawy kawy i czuć to tutaj wybitnie.

Kiedy spróbowali tej kawy po raz pierwszy, wszyscy poczuli pomarańcze, potem spierali się o to, jaki dżem i jaką czekoladę wyczuwają tam bardziej. Jedno było bezdyskusyjne – wspaniałe, aksamitne body tej kawy i jej owocowa słodycz.

Jeśli więc szukasz kawowego mostu między szalonym Pink Espresso a resztą świata – oto Twój most!

Kawa dostępna również w opakowaniu 250 g.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 1 kg
Producent HAYB
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
HAYB Kolumbia San Sebastian 1 kg kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium