HAYB Kolumbia San Sebastian 1 kg kawa ziarnista
Cena regularna:
149,90 zł
towar niedostępny
data palenia
2024.12.30 |
palarnia
HAYB |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Cauca
|
uprawy
-
|
producent
-
|
plantacja
-
|
odmiana
-
|
proces
washed |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
dżem morelowy czekolada |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista San Sebastian 1 kg z Kolumbii wypalona w polskiej palarni HAYB
Kolumbijski sen - mocny, owocowy początek – soczyste cytrusy, słodka pomarańcza – z pełną, gładką słodyczą – kojarzącą się z morelowym dżemem – a to wszystko wykończone aksamitnym body i finiszem przywodzącym na myśl mleczną czekoladę.
Najbardziej owocowe espresso po Pink Espresso Blend aka WTF!
Kolumbia od jakiegoś czasu jest szczególnie bliska załodze palarni HAYB, dlatego trzeba było to zrobić – wskoczyło więc espresso z Kolumbii, na stałe!
San Sebastian to miasto w regionie Cauca, które oprócz wspaniałych widoków, ma rewelacyjne warunki do uprawy kawy i czuć to tutaj wybitnie.
Kiedy spróbowali tej kawy po raz pierwszy, wszyscy poczuli pomarańcze, potem spierali się o to, jaki dżem i jaką czekoladę wyczuwają tam bardziej. Jedno było bezdyskusyjne – wspaniałe, aksamitne body tej kawy i jej owocowa słodycz.
Jeśli więc szukasz kawowego mostu między szalonym Pink Espresso a resztą świata – oto Twój most!
Kawa dostępna również w opakowaniu 250 g.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

154,89 zł
Cena regularna:
179,90 zł

159,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!