HAYB Kolumbia San Sebastian 1 kg kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.07.02 |
palarnia
HAYB |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Cauca
|
uprawy
-
|
producent
-
|
plantacja
-
|
odmiana
-
|
proces
washed |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
dżem morelowy czekolada |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista San Sebastian 1 kg z Kolumbii wypalona w polskiej palarni HAYB
Kolumbijski sen - mocny, owocowy początek – soczyste cytrusy, słodka pomarańcza – z pełną, gładką słodyczą – kojarzącą się z morelowym dżemem – a to wszystko wykończone aksamitnym body i finiszem przywodzącym na myśl mleczną czekoladę.
Najbardziej owocowe espresso po Pink Espresso Blend aka WTF!
Kolumbia od jakiegoś czasu jest szczególnie bliska załodze palarni HAYB, dlatego trzeba było to zrobić – wskoczyło więc espresso z Kolumbii, na stałe!
San Sebastian to miasto w regionie Cauca, które oprócz wspaniałych widoków, ma rewelacyjne warunki do uprawy kawy i czuć to tutaj wybitnie.
Kiedy spróbowali tej kawy po raz pierwszy, wszyscy poczuli pomarańcze, potem spierali się o to, jaki dżem i jaką czekoladę wyczuwają tam bardziej. Jedno było bezdyskusyjne – wspaniałe, aksamitne body tej kawy i jej owocowa słodycz.
Jeśli więc szukasz kawowego mostu między szalonym Pink Espresso a resztą świata – oto Twój most!
Kawa dostępna również w opakowaniu 250 g.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.