HAYB Kolumbia Gabriel Castano filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu

Cena: 68,90 zł 68.90
ilość szt.
Zyskujesz 68 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

HAYB Kolumbia Gabriel Castano filtr 250g

kawa speciality z nutami marakui

kawa speciality z nutami maliny

kawa speciality z nutami gumy balonowej

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.07.20
palarnia
pochodzenie
producent
Don Gabriel Castaño
farma
Finca La Granada
region
San Adolfo
uprawy
1700 m n.p.m.
odmiana Pink Bourbon
proces
96h Anaerobic Natural
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
87 pkt SCA

Opis

HAYB po raz kolejny sięgnął po ziarna od Don Gabriela Castaño, zwanego w swoim rejonie Mr. Pink Bourbon!

Don Gabriel Castaño zaczął uprawiać kawę w regionie San Adolfo (Kolumbia), aby poprawić dochody swojej rodziny (w międzyczasie ponoć uprawiał też inne specjały). Miał odwagę, by zamienić swoją ówczesną pracę na prowadzenie małego gospodarstwa o powierzchni 5 hektarów. Początkowo jego plony nie przynosiły dochodów.

Wszystko zmieniło się, gdy odkrył odmianę nazwaną „Rose Bourbon”. Zaintrygowany kolorem nasion, zasadził tę odmianę i odkrył, że jest bardzo wydajna, ma pełny smak i jest odporna na leaf rust – chorobę liści kawowca. Gabriel przeszedł na uprawę wyłącznie tej odmiany. Sprzedawał sadzonki w swojej okolicy, a odmianę nazywano „Castaño” – choć dziś częściej zwana jest jeszcze inaczej, bo Pink Bourbon. To dzięki niej Don Castaño potroił swoje dochody i planuje założyć własną stację myjącą!

A co do enigmatycznie brzmiącej metody obróbki, wygląda to tak: ręcznie zebrane, różowiutkie wiśnie, zostały poddane klasycznej fermentacji, zważone i pozostawione w stanie nienaruszonym na 96 godzin (jak natural). Myk polega na tym, że po tym czasie wylądowały na kolejne 96 godzin fermentacji w szczelnie zamkniętych zbiornikach, bez dostępu tlenu (czyli anaerobic). Potem mycie i suszenie na łóżkach w specjalnie przygotowanych szklarniach przez około 20-30 dni.


Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Kolumbia Gabriel Castano

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

Jak przygotować tę kawę w dripperze:

  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty

Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:

  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty

Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/07
Producent HAYB
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Odmiana botaniczna Pink Bourbon
Obróbka anaerobic
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Baratza Vario - W młynek do kawy automatyczny
Baratza Vario - W młynek do kawy automatyczny
2 548,90 zł 1 969,90 zł
szt.
Hario V60-02 One Pour Mugen dripper ceramiczny biały
Hario V60-02 One Pour Mugen dripper ceramiczny biały
138,90 zł 111,12 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium