HAYB Kenia Rung'eto Kii filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
HAYB Kenia Rung'eto Kii filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.10
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kirinyaga County, Central Kenya
|
uprawy |
1800 - 1900 m n.p.m.
|
odmiana | SL28 i SL34 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
88.5 pkt SCA
|
Opis
Mimo tego, że to bardzo charakterystyczny origin, może być codzienną kawką – nie nudzi się!
Ziarna są obrabiane tradycyjną metodą washed, gdy już pestki zostaną wyciągnięte z wiśni kawowca, kawa fermentuje przez cały dzień i noc. Następnie jest myta i znowu trafia do silosów, gdzie po raz drugi zachodzi proces fermentacji – z tym, że tym razem trwa od 12 do 24 godzin.
Po tej fazie następuje kolejne mycie, ziarna płyną w specjalnie przygotowanych rynnach i po raz kolejny wyławia się te niedojrzałe. Następnie kawa jest zanurzona w czystej wodzie na 24h, a kolejnego dnia wyciągana z wody, rozkładana na łóżkach i suszona od 5 do 10 dni – tutaj ogromne znaczenie ma pogoda, której nikt nie może przewidzieć. Ziarna są przykrywane folią w razie minimalnych opadów deszczu, a w momencie gdy wychodzi słońce folia jest ściągana.
Aby osiągnąć znakomity efekt ziarna trzeba ciągle pilnować, obracać, aby równo schły, dbać o całą infrastrukturę. To bardzo trudna praca.
Tyle roboty trzeba, żebyśmy mogli cieszyć się mytą Kenią w naszych kubkach i jest to złota robota – spróbuj sobie!
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Kenia Rung'eto Kii
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | HAYB |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.