HAYB Kenia Nyeri Hill AA filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu

HAYB Kenia Nyeri Hill AA filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 54,32 zł 63,90 zł 54.32
ilość szt.
Zyskujesz 54 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

HAYB Kenia Nyeri Hill AA filtr 250g

kawa speciality z nutami czarnej porzeczki

kawa speciality z nutami brzoskwini

kawa speciality z nutami toffi

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.06.22
palarnia
pochodzenie
region
Nyeri County, Central Kenya
uprawy
2000
odmiana Sl28 i SL34
Ruiru 11
Batian
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
88 pkt SCA

Opis

Jeszcze więcej MYTEJ KENII!

I to jakiej! Te kawy lecą naprawdę wysoko!

Ach cóż za sezon dla Kenii! Zwłaszcza teraz, gdy lato powoli się rozkręca – wyjść na balkon z kubkiem porzeczkowej, soczystej kawy. Bajka!

Farma Nyeri Hill znajduje się zaledwie 3 km od słynnego miasta Nyeri, w samym sercu hrabstwa Nyeri. Duża posiadłością zarządza katolicka archidiecezja Nyeri. Jest jedną z najwcześniejszych i największych farm kawy w Kenii. Farma też jest własnością Archidiecezji Katolickiej. Jej początki sięgają 1904 roku, kiedy ojcowie Consolata założyli pierwszą plantację kawy w obecnym miejscu Szpitala Misyjnego Consolata.

Uprawa kawy nie została przerwana nawet przez wojny. Ziarna po dziś dzień są zbierane, a następnie obrabiane w tej stacji myjącej. Wysokość na której rośnie kawa waha się od 1600 do 2200 metrów nad poziomem morza, a temperatury wahają się od 10 do 30 stopni Celsjusza. Roczne opady to 750 mm do 950 mm. Gleby są dobrze zdrenowane, a drzewka kawowe rosną na glinie wulkanicznej. Wszystko to składa się na naprawdę wyjątkowe loty kawy.


Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Kenia Nyeri Hill AA

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

Jak przygotować tę kawę w dripperze:

  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty

Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:

  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty

Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/06
Producent HAYB
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kenia
Region Nyeri
Odmiana botaniczna SL28 i SL34
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Klienci interesowali się również tymi produktami
Promocje
Koppi Red Clay espresso kawa ziarnista 250g do ekspresu i kawiarki
Koppi Red Clay espresso kawa ziarnista 250g do ekspresu i kawiarki
67,90 zł 40,74 zł
Kinto pojemnik na kawę 600g | wybierz kolor
Kinto pojemnik na kawę 600g | wybierz kolor
124,90 zł 99,90 zł
Pezzetti Bellexpress Induction Tortora kawiarka włoska 6TZ
Pezzetti Bellexpress Induction Tortora kawiarka włoska 6TZ
129,90 zł 77,94 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium