HAYB Kenia Kirura filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych





Opis
HAYB Kenia Kirura filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kiambu County
|
uprawy |
1800 - 1950 m n.p.m.
|
odmiana | SL28, SL34, Ruiru11 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
87.75 pkt SCA
|
Opis
Ta kawka to jest słonko w ziarnie, lato w płynie – ilość rabarbaru to końska dawka, soczek, gładka tekstura, wyjazd na działkę, tylko latem, tylko, że teraz.
Jest jak podróże w czasie i przestrzeni, bo jest zima, a parzysz tę kawkę gdziekolwiek i jesteś już na działce latem z koszem dojrzałych owoców.
Ta Kenia z regionu Kiambu jest Kenijska na wskroś – Team Myta Kenia będzie zachwycony!
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Kenia Kirura
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/03 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Region | Kiambu County |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.