HAYB Kenia Kii AA filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 67,90 zł 67.90
ilość szt.
Zyskujesz 67 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

HAYB Kenia Kii AA filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod przelewowych

kawa specialilty z nutami borówek

kawa speciality z nutami czarnej porzeczki

kawa speciality z nutami karmelu

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.04.02
palarnia
pochodzenie
region
Kirinyaga
wysokość upraw
1800 - 1900
odmiana SL 28, SL 34
proces
typ palenia
stopień palenia
profil sensoryczny
ocena w cuppingu
88,5 pkt SCA

Opis kawy

To jest Kenia tak bardzo, że pijesz i nie masz wątpliwości!

Napar tak soczysty i owocowy, że jest wspomnieniem najlepszego lata. Do tego smak jest tak kompleksowy i soczysty, że towarzyszy nam jeszcze długo po wypiciu dripa!

Nic dziwnego – jest wspaniale przeprocesowana. Wygląda to w następujący sposób: gdy już pestki zostaną wyciągnięte z wiśni kawowca, kawa fermentuje przez cały dzień i noc. Następnie jest myta i znowu trafia do silosów, gdzie po raz drugi zachodzi proces fermentacji – z tym, że tym razem trwa od 12 do 24 godzin. Po tej fazie następuje kolejne mycie, ziarna płyną w specjalnie przygotowanych rynnach i po raz kolejny wyławia się te niedojrzałe. Następnie kawa jest zanurzona w czystej wodzie na 24h, a następnego dnia wyciągana z wody, rozkładana na łóżkach i suszona od 5 do 10 dni – tutaj ogromne znaczenie ma pogoda, której nikt nie może przewidzieć. Minimalne opady deszczu potrafią zepsuć cały proces – tu się to nie wydarzyło!

 


Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Kenia Kii AA

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

Jak przygotować tę kawę w dripperze:

  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty

Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:

  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty

Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/04
Producent HAYB
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kenia
Region Kirinyaga
Odmiana botaniczna SL28 i SL34
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Hario Skerton zamienny pojemnik na zmieloną kawę
Hario Skerton zamienny pojemnik na zmieloną kawę
54,90 zł 49,90 zł
szt.
AeroPress Go
AeroPress Go
148,90 zł 99,90 zł
szt.
Bialetti Seduttore 250g kawa mielona w puszce
Bialetti Seduttore 250g kawa mielona w puszce
31,80 zł 23,12 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium