HAYB Kenia Kii AA filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
HAYB Kenia Kii AA filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod przelewowych
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.04.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kirinyaga
|
wysokość upraw |
1800 - 1900
|
odmiana | SL 28, SL 34 |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
88,5 pkt SCA
|
Opis kawy
To jest Kenia tak bardzo, że pijesz i nie masz wątpliwości!
Napar tak soczysty i owocowy, że jest wspomnieniem najlepszego lata. Do tego smak jest tak kompleksowy i soczysty, że towarzyszy nam jeszcze długo po wypiciu dripa!
Nic dziwnego – jest wspaniale przeprocesowana. Wygląda to w następujący sposób: gdy już pestki zostaną wyciągnięte z wiśni kawowca, kawa fermentuje przez cały dzień i noc. Następnie jest myta i znowu trafia do silosów, gdzie po raz drugi zachodzi proces fermentacji – z tym, że tym razem trwa od 12 do 24 godzin. Po tej fazie następuje kolejne mycie, ziarna płyną w specjalnie przygotowanych rynnach i po raz kolejny wyławia się te niedojrzałe. Następnie kawa jest zanurzona w czystej wodzie na 24h, a następnego dnia wyciągana z wody, rozkładana na łóżkach i suszona od 5 do 10 dni – tutaj ogromne znaczenie ma pogoda, której nikt nie może przewidzieć. Minimalne opady deszczu potrafią zepsuć cały proces – tu się to nie wydarzyło!
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Kenia Kii AA
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/04 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Region | Kirinyaga |
Odmiana botaniczna | SL28 i SL34 |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |