HAYB Kenia Kiangombe AA filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 71,90 zł 71.90
ilość szt.
Zyskujesz 35 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

HAYB Kenia Kiangombe AA filtr 250g

kawa speciality z nutami rabarbaru

kawa speciality z nutami jeżyny

kawa speciality z nutami żurawiny

Charakterystyka kawy

data palenia
2023.03.07
palarnia
pochodzenie
region
Gichugu,
Kirinyaga County
uprawy
1800 m n.p.m.
odmiana SL28, SL34
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
88 pkt SCA

Opis

Jest to kawa z regionu Gichugu w Kenii. Producenci najpierw zbierają wiśnie ręcznie, potem transportują do stacji myjącej, gdzie sortuje się je przed obróbką. Potem owoce trafiają leja z wodą z pobliskiej rzeki – Mukengerii, a następnie zdejmuje się z nich skórkę za pomocą maszyn, zmywa z nich miąższ i odławia ziarna o zbyt małej gęstości. Ziarno fermentuje w wodzie przez noc, po czym jest myta i trafia do suszenia na słońcu. Końcowym etapem jest pozbawienie aksamitnej skórki – tzw. parchmentu.
Kenia produkuje głównie kawy myte, niezmiennie, niezależnie od mody. I dobrze – to działa pięknie od lat, a nic nie zastąpi kubka soczystej, rabarbarowej, pachnącej latem Kenii.


Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Kenia Kiangombe AA

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

Jak przygotować tę kawę w dripperze:

  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty

Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:

  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty

Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia (miesiąc) 2023/04
Producent HAYB
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Pochodzenie ziaren Kenia
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje
Melitta Solo & Milk E953-102 Srebrno-czarny - Ekspres ciśnieniowy automatyczny
Melitta Solo & Milk E953-102 Srebrno-czarny - Ekspres ciśnieniowy automatyczny
1 799,90 zł 1 349,93 zł
Hard Beans Toucan Blend espresso 1kg kawa ziarnista
Hard Beans Toucan Blend espresso 1kg kawa ziarnista
109,90 zł 79,90 zł
Mokume Coffee Brasil 250g kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki
Mokume Coffee Brasil 250g kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki
44,90 zł 29,19 zł
Rocket Bean Rocket Fuel Espresso 200g kawa ziarnista Speciality
Rocket Bean Rocket Fuel Espresso 200g kawa ziarnista Speciality
39,90 zł 29,93 zł

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium