HAYB Kenia Gakuyuini filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.02.07 |
palarnia
HAYB |
pochodzenie
Kenia |
region
Kirinyaga
|
uprawy
1600 - 1700 m n.p.m.
|
producent
-
|
farma
-
|
odmiana
Sl28, Sl34
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
wiśnie czerwona porzeczka |
ocena SCA
87 pkt
|
Kawa ziarnista specilaity Gakuyuini 250 g z Kenii do metod przelewowych wypalona w polskiej palarni HAYB
Chcesz w końcu osiągnąć ten extra-bling. Dobra, kryształy w gablocie ma nie każdy, ale teraz wyobraź sobie, że masz kilka ton ziaren kawowca. I polerujesz je kilkukrotnie, by wyciągnąć z nich blask.
W Kenii kawę myje się na potęgę, to dominująca w przemyśle obróbka ziarna. A jak się coś robi często i dobrze, to się zaczyna kombinować – stąd double washed process. Wpierw świeżo zebrane najczerwieńsze wiśnie wrzucane są do wielkiej wanny z wodą w celu zmycia z nich wszystkich drobnoustrojów. Wiśnie spędzają tam od 12 godzin do 24 – w zależości od kooperatywy. Dzięki namoczeniu odławiane są owoce przejrzałe, które unoszą się na powierzchni – mają mniejszą gęstość, a więc mniej dobra, które chcemy w partii. Następnie wiśnie z dna wanny wrzuca się do urządzenia przypominającego wielką maszynę do mielenia mięsa. Tam przy użyciu dużej ilości wody (aby zmyć cały miąższ z pestki) specjalne dyski rozcierają wiśnie i wypluwają nam same pestki. Wpadają one następnie do kanalików z wodą i są obmywane, tak aby pozbyć się miąższu z pestki.
Ten wieloetapowy proces to właśnie double washed. Pierwsze mycie – moczenie całych wiśni i zmycie drobnoustrojów, drugie – mycie pestek i zmywanie całego miąższu. Taki proces daje nam czystą i bardzo soczysty napar!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.6 g kawy
100 g wody
temperatura:
96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


69,90 zł
Cena regularna:
85,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

139,90 zł
Cena regularna:
164,90 zł

12,99 zł
Cena regularna:
14,99 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!