HAYB Hype przelew Gwatemala Finca El Zapote filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
HAYB Hype przelew Gwatemala Finca El Zapote filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.05.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Acatenango, Chimaltenango
|
wysokość upraw |
1300 - 1550
|
odmiana | Caturra |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
86,75 pkt SCA
|
Opis
HAYB + SZWED = HYPE
Dłuższa przyjemność, większy kop kofeiny – to jak dłuższe trasy, które mają to coś! Rower, bieganie, pływanie... Na końcu zawsze jest nagroda.
Masz dłuższą chwilę? To dawaj!
Taka kawa to dobry pomysł na chwilę odpoczynku po treningu. Kawa, przy której można pogadać i ochłonąć – i to na dłużej, bo dużo się w niej dzieje!
PRZELEW HYPE to ziarna single origin (nie, że mają jedno przełożenie) – pochodzą od Julio Melendeza z farmy El Zapote w Gwatemali. Julio uprawia kawę speciality, w młodości uprawiał motocross – spina świat sportów ekstremalnych ze światem ekstremalnej kofeinizacji.
To mieszanka wybuchowa, to HYPE by HAYB!
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Hype przelew Gwatemala Finca El Zapote
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/05 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Region | Acatenango |
Odmiana botaniczna | Caturra |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |