HAYB Gwatemala Santa Elisa Geisha filtr 250g kawa ziarnista speciality do dripa





Opis
HAYB Gwatemala Santa Elisa Geisha filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Gwatemala |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | przelew |
Stopień palenia | jasny |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | washed |
Region | San Pedro Yepocapa, Chimaltenango |
Odmiana | Geisha |
Wysokość upraw | 1500 m n.p.m. |
Waga | 250g |
Profil kawy | werbena wanilia kwiat pomarańczy |
Ocena w cuppingu | 88 pkt |
Data palenia: | 2022/01/20 |
Opis kawy HAYB Gwatemala Santa Elisa Geisha
Klasyczna Geisha – jak to w ogóle smakuje? Były już kawy tej odmiany w ofercie HAYB, ale powiedzieć o nich, że smakowały klasycznie, to bezczelnie skłamać.
HAYB Zawsze lubi nieco zakręcić, tym razem jest jak trzeba, jak powinno, jak z kanonu! Jest bardziej kwiatowo niż w niejednej Etiopii, w obróbce klasyka, bez fajerwerków, bo fajerwerkiem jest samo ziarno.
Farmerem, który wyhodował te ziarna jest Carlos Fontan. To już drugie pokolenie zajmujące się uprawą kawy, Carlos wychował się na farmie, towarzysząc ojcu. Obecnie Carlos zarządza farmą sam, uprawiając na niej różne odmiany kawowca.
Kawa urzeka głównie swoim złożonym aromatem. Jeżeli kochasz kwiatowość rodem z Etiopii, to masz te doznania podniesione do kwadratu. Jeżeli cenisz sobie słodycz przed kwasowością, to proszę, jesteś w domu!
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Gwatemala Santa Elisa Geisha
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/01 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Odmiana botaniczna | Geisha |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |