HAYB Gwatemala Las Moritas filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
HAYB Gwatemala Las Moritas filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod przelewowych
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
El Progreso, Sierras de Las Minas
|
wysokość upraw |
1550 - 1970
|
odmiana | Red Pacamara |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
88,25 pkt SCA
|
Opis kawy
Jest żółto i pomarańczowo (mango!), ale to czerwień jest tu kolorem dominującym – czerwony grejpfrut, czerwone żelki i czerwona z nazwy odmiana Red Pacamara, której ziarenka są nie tylko intensywne w smaku i aromacie, ale i bardzo charakterystyczne z wyglądu (znacznie większe niż przeciętne). Ot, taka ciekawostka!
A dla tych, którzy chcieliby wiedzieć więcej, mamy jeszcze kilka konkretów:
Farma Las Moritas znajduje się w departamencie El Progreso w regionie Sierras de Las Minas w Gwatemali na wysokości 1200 – 1800 m n.p.m. Właścicielem farmy jest Don Higinio i jego żona Doña Aura, którzy kupili swoją pierwszą małą działkę w 1988 roku, zaczynając od niespełna hektara ziemi. 56 ha z 70 ha przeznaczono na kawę – głównie odmian Bourbon, Caturra, Pacamara i Castillo.
Pierwsze zasiane tam ziarna kawy Don Higinio dostał od od swojego ojca. Farma ma zróżnicowane ukształtowanie terenu, gleby i klimatu, co zapewnia różnorodne warunki uprawy. Zbiory rozpoczynają się pierwszego dnia listopada na najniższych terenach i kończą w kwietniu w najwyższych partiach gospodarstwa. Las Moritas zatrudnia 20-26 rolników, ale przy zbiorach do zespołu dołącza 110 pracowników. Las Moritas dostarcza wiśnie do stacji myjącej Beneficio La Esperanza, odbiera owoce od małych producentów w promieniu 60 km. Tam wybiera się wiśnie o dużej gęstości, fermentuje, myje i suszy na tarasach.
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Gwatemala Las Moritas
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Odmiana botaniczna | Pacamara |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |