HAYB Gwatemala La Bolsa 250g kawa ziarnista speciality do przelewu

HAYB Gwatemala La Bolsa 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 50,92 zł 59,90 zł 50.92
Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją: 59,90 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.
Zyskujesz 25 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

HAYB Gwatemala La Bolsa filtr 250g

kawa speciality z nutami czerwonej śliwki

kawa speciality z nutami orzecha laskowego

kawa speciality z nutami karmelu

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.11.20
palarnia
pochodzenie
region
La Libertad, Huehuetenango
uprawy
1400 - 1800 m n.p.m.
odmiana Caturra, Bourbon
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
85,5 pkt SCA

Opis

Tęsknisz za klasyką?

Oto ona, muzyka klasyczna wśród kaw, wśród farm, w ogóle wśród!

Zacznijmy od tego, że jak jesteś lekarzem na pełen etat, zakładasz szkołę i jeszcze plantację kawy w środku lasu, to jesteś twardym synem planety. Właściwie to jesteś jak Jorge Vides, który w 1958 założył farmę La Bolsa. Szkoła działa nadal, farma działa nadal, kawę uprawia tam trzecie pokolenie rodu Vides i nie jest to pozycja przez zasiedzenie, bo współcześnie też święcą tryumfy – na Cup of Excellence w roku 2002 kawa od nich zgarnęła 94,98 pkt., co dało jej 2. miejsce.

La Bolsa leży pomiędzy dwiema górami, które zapewniają bardzo stabilny, wilgotny mikroklimat. To, w połączeniu z glebami bogatymi w wapień, nadaje kawie wyjątkowy profil, z bogatym syropowym body, wyraźną orzechowością i przyjemną kwasowością czerwonych owoców. Kawa jest fermentowana od 18 do 24 godzin, a następnie oczyszczana z miąższu i sortowana pod względem wielkości. I mamy mytą Gwatemalkę, jak się patrzy.

To propozycja dla tych, którzy kochają klasykę.


Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Gwatemala La Bolsa

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

Jak przygotować tę kawę w dripperze:

  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty

Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:

  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty

Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/11
Producent HAYB
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Gwatemala
Region Huehuetenango
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Klienci interesowali się również tymi produktami
Promocje
AeroPress Original Coffee Maker zaparzacz do kawy
AeroPress Original Coffee Maker zaparzacz do kawy
164,90 zł 139,90 zł
szt.

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium