HAYB Gwatemala Huehuetenango espresso 250g kawa ziarnista Speciality do ekspresu i kawiarki





Opis
HAYB Gwatemala Huehuetenango 250g
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Gwatemala |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | ekspres / kawiarka |
Stopień palenia | średni |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | Washed |
Region | Huehuetenango |
Odmiana | Caturra Catuai Bourbon |
Waga | 250g |
Profil smaku | mleczna czekolada czerwone owoce cukier trzcinowy |
Data palenia: | 2021/12/13 |
Opis kawy HAYB Gwatemala Huehuetenango
Huehuetenango to prowincja na północnym zachodzie Gwatemali, około 265km od stolicy. To obszar rolniczy, na którym uprawia się także kawę. Zapierające dech w piersiach widoki, wysokość i klimat, wręcz idealne do uprawy kawowca – to da się poczuć w tej kawce!
Ziarna z Gwatemali to alternatywa dla klasycznych Brazylii, propozycja dla tych, którzy szukają odmiany od czekoladowo-orzechowych nut – opcji bardziej owocowej, ale nie przesadzonej! Szociki espresso z tych ziaren to może i nie rozpędzony metal, ale spokojnie klasyka dobrego rocka – dużo się dzieje, same znane przeboje, bez cienia nudy!
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Gwatemala Huehuetenango
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Jak przygotować tę kawę w ekspresie:
- doza - 18 g
- czas parzenia - 27 sekund
- uzysk - 36 g
Dobierz grubość mielenia tak, aby osiągnąć dany uzysk w danym czasie.
Jak przygotować tę kawę w kawiarce:
W kawiarce zawsze rób maksymalną porcję kawy, do jakiej jest przystosowana. Do dolnego zbiorniczka wlewaj gorącą wodę, zawsze do poziomu zaworu. Zakończ proces parzenia, gdy tylko kawa przestanie przelewać się do górnego zbiorniczka.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Gwatemala |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | ekspres / kawiarka |
Stopień palenia | średni |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | Washed |
Region | Huehuetenango |
Odmiana | Caturra Catuai Bourbon |
Waga | 250g |
Profil smaku | deserowa czekolada czerwone owoce wanilia |
Data palenia: | 2021/04/21 |
Opis kawy HAYB Gwatemala Huehuetenango
Kawa z Gwatemali odkryje przed Wami nuty czekolady deserowej (czyli trochę klasyki) i czerwonych owoców. Kawa doskonale spisuje się również pod mlekiem. Jej wyraźne body daje dużo przyjemności w filiżance.
Kawę HAYB Gwatemala Huehuetenango polecamy szczególnie do:
- ekspresu kolbowego
- ekspresu ciśnieniowego automatycznego
- kawiarki
- French Pressa
Cechy produktu
Data palenia | 2021/12 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Region | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna | Caturra |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres / Kawiarka |
Waga | 250g |