HAYB Gwatemala Huehuetenango espresso 1kg kawa ziarnista Speciality do ekspresu ciśnieniowego





Opis
HAYB Gwatemala Huehuetenango 1kg
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.12.05
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Huehuetenango
|
odmiana | |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
Huehuetenango to prowincja na północnym zachodzie Gwatemali, około 265km od stolicy. To obszar rolniczy, na którym uprawia się także kawę. Zapierające dech w piersiach widoki, wysokość i klimat, wręcz idealne do uprawy kawowca – to da się poczuć w tej kawce!
Ziarna z Gwatemali to alternatywa dla klasycznych Brazylii, propozycja dla tych, którzy szukają odmiany od czekoladowo-orzechowych nut – opcji bardziej owocowej, ale nie przesadzonej! Szociki espresso z tych ziaren to może i nie rozpędzony metal, ale spokojnie klasyka dobrego rocka – dużo się dzieje, same znane przeboje, bez cienia nudy!
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Gwatemala Huehuetenango
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Jak przygotować tę kawę w ekspresie:
- doza - 18 g
- czas parzenia - 27 sekund
- uzysk - 36 g
Dobierz grubość mielenia tak, aby osiągnąć dany uzysk w danym czasie.
Jak przygotować tę kawę w kawiarce:
W kawiarce zawsze rób maksymalną porcję kawy, do jakiej jest przystosowana. Do dolnego zbiorniczka wlewaj gorącą wodę, zawsze do poziomu zaworu. Zakończ proces parzenia, gdy tylko kawa przestanie przelewać się do górnego zbiorniczka.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2022/12 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.