HAYB FF #004 2022 Colombia Felipe Arcila Castillo Washed + Mandarin filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu (1)





Opis
HAYB FF #004 2022 Colombia Felipe Arcila Castillo Washed + Mandarin filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.12.21
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Pijao, Quindio / Jardines Del Eden
|
uprawy |
1700 - 1900 m n.p.m.
|
odmiana | Castillo |
proces |
washed +
fake fermentation (mandarin) |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
89 pkt SCA
|
Opis
Ziarna od rodziny Arcila były w tym roku dla nas wszystkich rozkoszą, za sprawą warszawskiej palarni HAYB. Co więcej, owocowe szaleństwa od rodziców Felipe, sprawiły, że jesteśmy jeszcze bardziej głodni kawowych przygód. Najfajniejsza w tym wszystkim jest fantazja – to nie są kawki, które nie wyszły i trzeba je jakoś ratować – 89+ SCA to nie są przelewki! Wszyscy i tak zachwycaliby się nimi bez tych owocowych tańców. Ale z nimi to już jest przepych!
Felipe najpierw obrobił kawę na mokro, a potem do beztlenowej fermentacji na 48h dodał osuszonych mandarynkowych skórek. To w tej części jest najwięcej olejków eterycznych, które odpowiadają za aromat – i to głównie z nich płynie cudowny zapach, który zostaje w całym domu po obieraniu mandarynek. Dzięki temu smaczek wszedł mocno, ale nie zdominował imprezy – nadal mamy sporo czystych, herbacianych i kwiatowych nut, przyprawionych mandarynką aż miło!
To w najbardziej zbalansowana z kawek z serii Fake Fermentation – nie ma tu turboowocowej przeginki, raczej dopracowana, wielowymiarowo kompozycja – także jeśli szukasz kawy poprawiającej humor na zimowe, ponure dni, to właśnie ta kawa!
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Colombia Felipe Arcila Castillo
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/12 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Region | Quindìo |
Odmiana botaniczna | Castillo |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.