HAYB FF #002/2022 Kolumbia Luz Helena Salzar Castillo Honey Tartaric Acid + Strawberry filtr 200g kawa ziarnista speciality do przelewu

HAYB FF #002/2022 Kolumbia Luz Helena Salzar Castillo Honey Tartaric Acid + Strawberry filtr 200g kawa ziarnista speciality do przelewu
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 89,90 zł 89.90
ilość szt.
Zyskujesz 89 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

HAYB FF #002/2022 Kolumbia Luz Helena Salzar Castillo Honey Tartaric Acid + Strawberry filtr 200g

 

kawa speciality z nutami truskawki

kawa speciality TOP-Q top quality

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.05.30
palarnia
pochodzenie
region
Armenia, Maracay, Quindio
uprawy
1400 - 1500
odmiana Castillo
proces
fake fermentation
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
super-owocowa
truskawka
ocena
87,5 pkt SCA

Opis

FAKE FERMENTATION – to jest bardzo owocowe, dość mało kawowe, na pewno CIEKAWE! 

Takich numerów jeszcze w HAYB nie było – to FAKE FERMENTATION, czyli truskawką prosto w twarz.

Jak do tego doszło? Kawa została poddana suchej fermentacji beztlenowej – kawowe wisienki leżały sobie w plastikowych silosach przez 72 godziny i na czas tej fermentacji dołączył do nich liofilizowany miąższ truskawek oraz kwas winowy. Później kawa została wyciągnięta z wiśni i umieszczona na podwyższonych łóżkach. Tam znowu dosiadła się do nich liofiilliozowana turskawka. Kawa schła aż do osiągnięcia idealnej wilgotności na poziomie 11-12%.

Ten mikrolot to 100% Castillo – ta odmiana została opracowana przez Federación Nacional de Cafeteros, jest bardziej wydajna niż Caturra i odporna na chorobę, zwaną rdzą liści kawy.


Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Kolumbia Luz Helena Salzar Castillo Honey Tartaric Acid + Strawberry

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

Jak przygotować tę kawę w dripperze:

  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty

Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:

  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty

Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/05
Producent HAYB
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Region Quindìo
Odmiana botaniczna Castillo
Obróbka anaerobic
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 200g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Coffee Plant Cascara Hacienda Sonora 180g
Coffee Plant Cascara Hacienda Sonora 180g
44,90 zł 38,90 zł
szt.
Kimbo Aroma Intenso 250g włoska kawa mielona
Kimbo Aroma Intenso 250g włoska kawa mielona
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Comandante C40 MK3 Red Sonja + etui gratis
Comandante C40 MK3 Red Sonja + etui gratis
1 149,90 zł 899,00 zł
szt.
Arcaffe Margo 1kg  włoska kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego
Arcaffe Margo 1kg włoska kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego
78,90 zł 65,90 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium