HAYB FF #002/2022 Kolumbia Luz Helena Salzar Castillo Honey Tartaric Acid + Strawberry filtr 200g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
HAYB FF #002/2022 Kolumbia Luz Helena Salzar Castillo Honey Tartaric Acid + Strawberry filtr 200g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.05.30
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Armenia, Maracay, Quindio
|
uprawy |
1400 - 1500
|
odmiana | Castillo |
proces |
fake fermentation
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
super-owocowa truskawka |
ocena |
87,5 pkt SCA
|
Opis
FAKE FERMENTATION – to jest bardzo owocowe, dość mało kawowe, na pewno CIEKAWE!
Takich numerów jeszcze w HAYB nie było – to FAKE FERMENTATION, czyli truskawką prosto w twarz.
Jak do tego doszło? Kawa została poddana suchej fermentacji beztlenowej – kawowe wisienki leżały sobie w plastikowych silosach przez 72 godziny i na czas tej fermentacji dołączył do nich liofilizowany miąższ truskawek oraz kwas winowy. Później kawa została wyciągnięta z wiśni i umieszczona na podwyższonych łóżkach. Tam znowu dosiadła się do nich liofiilliozowana turskawka. Kawa schła aż do osiągnięcia idealnej wilgotności na poziomie 11-12%.
Ten mikrolot to 100% Castillo – ta odmiana została opracowana przez Federación Nacional de Cafeteros, jest bardziej wydajna niż Caturra i odporna na chorobę, zwaną rdzą liści kawy.
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Kolumbia Luz Helena Salzar Castillo Honey Tartaric Acid + Strawberry
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/05 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Region | Quindìo |
Odmiana botaniczna | Castillo |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 200g |