HAYB Etiopia Sidamo decaf omniroast 250g bezkofeinowa kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 48,90 zł 48.90
ilość szt.
Zyskujesz 48 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

HAYB Etiopia Sidamo decaf omniroast 250g bezkofeinowa kawa ziarnista speciality omniroast - do metod przelewowych i ciśnieniowych

kawa specialilty z nutami orzechów laskowych

kawa speciality z nutami migdałów

kawa speciality z nutami herbaty earl grey

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.02.23
palarnia
pochodzenie
region
Sidamo
wysokość upraw
1600 - 2000
odmiana Heirloom
proces
Swiss Water Process (Decaf)
typ palenia
stopień palenia
profil sensoryczny
ocena w cuppingu
85 pkt SCA

Opis kawy

Wolisz kawę popijać czy wlewać ją w siebie wiadrem? Nie oceniamy, uważamy, że obie metody są piękne i szlachetne. Ale jeśli po trzecim dzbanie kawy chodzisz po ścianach, nie śpisz, trzymasz kredens, bo niepokoisz się, że się przewróci, to mamy dla Ciebie rozwiązanie.

Etiopia Sidamo DECAF to kawka, którą możesz pić wieczorami bez obaw, ale za to ze smakiem. Dzięki metodzie Swiss Water Decaf, nie dostaniesz kofeinowego strzału, a dzięki wypałowi omniroast, nie musisz myśleć do jakiej metody zaparzania będzie odpowiednia – bo będzie odpowiednia do każdej! Nuty orzechów laskowych, migdałów i earl greya – nie jak typowa kawka z Etiopii, jest subtelnie i bez goryczy. Dla każdego, jak znalazł!

Na koniec jeszcze kilka słów na temat procesu powstawania kawy bezkofeinowej:

Sparkling water to bezpieczna metoda dekafeinizacji, w której wykorzystywana jest tylko woda i dwutlenek węgla – czyli w sumie to samo, co woda gazowana, stąd nazwa! Oczywiście sam proces jest ciut bardziej skomplikowany niż po prostu wrzucenie ziarna zielonego do wody, bo polega na kilku płukaniach przy użyciu CO2 pod ciśnieniem, co ostatecznie pozwala usunąć kofeinę. Wszystko bez utraty walorów smakowych (poza obniżeniem goryczy) – a co najważniejsze, bez użycia niebezpiecznych substancji czy jakichkolwiek chemikaliów.


Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Etiopia Sidamo decaf omniroast

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

Jak przygotować tę kawę w dripperze:

  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty

Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:

  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty

Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/02
Producent HAYB
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Region Sidamo
Odmiana botaniczna Heirloom
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
IngenuiTea XL zaparzacz do herbaty z sitkiem 820 ml
IngenuiTea XL zaparzacz do herbaty z sitkiem 820 ml
169,90 zł 162,90 zł
szt.
IngenuiTea zaparzacz do herbaty z sitkiem
IngenuiTea zaparzacz do herbaty z sitkiem
135,90 zł 125,90 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium