HAYB Etiopia Sidamo decaf omniroast 250g bezkofeinowa kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu





Opis
HAYB Etiopia Sidamo decaf omniroast 250g bezkofeinowa kawa ziarnista speciality omniroast - do metod przelewowych i ciśnieniowych
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.02.23
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Sidamo
|
wysokość upraw |
1600 - 2000
|
odmiana | Heirloom |
proces |
Swiss Water Process (Decaf)
|
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny |
orzech laskowy
migdały earl grey |
ocena w cuppingu |
85 pkt SCA
|
Opis kawy
Wolisz kawę popijać czy wlewać ją w siebie wiadrem? Nie oceniamy, uważamy, że obie metody są piękne i szlachetne. Ale jeśli po trzecim dzbanie kawy chodzisz po ścianach, nie śpisz, trzymasz kredens, bo niepokoisz się, że się przewróci, to mamy dla Ciebie rozwiązanie.
Etiopia Sidamo DECAF to kawka, którą możesz pić wieczorami bez obaw, ale za to ze smakiem. Dzięki metodzie Swiss Water Decaf, nie dostaniesz kofeinowego strzału, a dzięki wypałowi omniroast, nie musisz myśleć do jakiej metody zaparzania będzie odpowiednia – bo będzie odpowiednia do każdej! Nuty orzechów laskowych, migdałów i earl greya – nie jak typowa kawka z Etiopii, jest subtelnie i bez goryczy. Dla każdego, jak znalazł!
Na koniec jeszcze kilka słów na temat procesu powstawania kawy bezkofeinowej:
Sparkling water to bezpieczna metoda dekafeinizacji, w której wykorzystywana jest tylko woda i dwutlenek węgla – czyli w sumie to samo, co woda gazowana, stąd nazwa! Oczywiście sam proces jest ciut bardziej skomplikowany niż po prostu wrzucenie ziarna zielonego do wody, bo polega na kilku płukaniach przy użyciu CO2 pod ciśnieniem, co ostatecznie pozwala usunąć kofeinę. Wszystko bez utraty walorów smakowych (poza obniżeniem goryczy) – a co najważniejsze, bez użycia niebezpiecznych substancji czy jakichkolwiek chemikaliów.
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Etiopia Sidamo decaf omniroast
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/02 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Sidamo |
Odmiana botaniczna | Heirloom |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres i przelew |
Waga | 250g |