HAYB Etiopia Odaco filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
HAYB Etiopia Odaco filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.26
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Odako Kebele, Shantawene, Bensa
|
uprawy |
2000 - 2200 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
88.75 pkt SCA
|
Opis
Stacja myjąca w Daye Bensa, zajmuje się tym smakołykiem. Kawa pali się jak po sznurku, a następnie parzy się cudnie, niezależnie od metody. Zepsuć jest trudno, a smakuje albo bardzo dobrze, albo jeszcze lepiej!
To może wynikać z tego, że jest naprawdę dbane – ziarno jest sortowane zaraz po dotarciu do kooperatywy, w każdy proces zaangażowana jest uważność i wiedza. Kawkę suszy się przez 13-15 dni i co 15 minut obraca, żeby proces zachodził równomiernie, dlatego każde łoże obsługuje jedna osoba.
W Daye Bensa transparentność każdego microlotu to klucz, dlatego prowadzi się tam skrupulatnie ewidencję i żadna informacja nie jest pomijana, zapisują wszystko – tak się dba o jakość.
HAYB Etiopia Odaco – to jedna z kaw urodzinowych!
Każda z kaw urodzinowych jest dostępna w wypale pod przelew i pod espresso – wybierz sobie, jak chcesz parzyć, bo jak się bawić, to na grubo!
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6g kawy / 100g wody
temperatura wody
96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
3 min
Metoda:
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Etiopia Odaco
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | HAYB |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.