HAYB Etiopia Hamasho filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych





Opis
HAYB Etiopia Hamasho filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Hamasho, Southern Sidama, Bensa
|
uprawy |
2000 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom |
proces |
Dry Fermentation (washed)
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
87 pkt SCA
|
Opis
Proces produkcji tej kawy został opracowany po tym, jak Kenean – syn Asefy Dukamo, właściciela i menedżera stacji myjącej Daye Bensa – odwiedził Gwatemalę i był pod wrażeniem metody obróbki ziarna na farmie La Esperanza w rejonie Antigua w Gwatemali, miejscu prowadzonym przez Josue Moralesa z Los Volcanes Coffee. Wizyta zakończyła się tym, że Josue zadzwonił do kierownika ds. jakości Daye Bensa i wyjaśnił swoją technikę mycia i fermentacji na sucho tak, aby mogła być zastosowana na miejscu w Etiopii.
Właśnie ta kawa jest owocem tej współpracy!
Wiśnie kawowca są obrabiane odmianą tradycyjnego procesu „na mokro” (washed, owoce usuwane z ziaren przed suszeniem), w której pominięto dalszy etap dodania wody do zbiornika podczas fermentacji – stąd ta dosłownie nazwana fermentacja „na sucho”.
Ziarna już po usunięciu miąższu i zmyciu jego resztek pozostawiane są w klimatyzowanych zbiornikach fermentacyjnych, a przez to, że kawa pozostaje sucha, fermentacja rozpoczyna się szybciej niż zwykle. Taka obróbka daje pełny i złożony profil smakowy, nieco głębszy niż w przypadku tradycyjnej, mytej Etiopii (my czujemy tam sporo czerwonych owoców), choć równie czysty i delikatny!
Przy okazji, proces ten zużywa znacznie mniej wody, a tym samym zmniejsza oddziaływanie środowiskowe stacji myjącej.
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Etiopia Hamasho
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/03 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Bensa |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.