HAYB Etiopia Genji Challa filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 58,90 zł 58.90
ilość szt.
Zyskujesz 58 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

HAYB Etiopia Genji Challa filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod przelewowych

kawa specialilty z nutami bergamotki

kawa speciality z nutami marakui

kawa speciality z nutami jagód

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.03.02
palarnia
pochodzenie
region
Oromia, Jimma
wysokość upraw
2000
odmiana Heirloom
proces
typ palenia
stopień palenia
profil sensoryczny
ocena w cuppingu
87 pkt SCA

Opis kawy

Ze stacją myjącą, z której pochodzą te ziarna, wiąże się pewna ciekawostka – zainwestował w nią sam Bill Gates, poprzez Bill & Melinda Gates Foundation! Przyczynił się tym samym do poprawy jakości pracy oraz postawienia nowej infrastruktury.

Od 2010 roku, kiedy miało to miejsce, Genji Challa na stałe współpracuje z biologami i naukowcami. Stacja myjąca ma profesjonalny management oraz wyszkolone osoby, odpowiadające za kontrolę jakości. Samo miejsce powstało dzięki ludziom związanym ze słynną stacją myjącą Nano Challa, w odpowiedzi na coraz większą ilość kawy do przeprocesowania.

Co dostajemy w filiżance? Idealnie przeprowadzony proces, który daje dużo kwiatowego aromatu i przyjemną kwasowość na tle nut znanych z earl greya – tropikalne owoce i jagodzianki gratis. Kawa nie tylko dla zwolenników systemu z okienkami!


Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Etiopia Genji Chala

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

Jak przygotować tę kawę w dripperze:

  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty

Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:

  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty

Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/03
Producent HAYB
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Region Jimma Zone
Odmiana botaniczna Heirloom
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
MiiR Pourigami Dripper Czarny
MiiR Pourigami Dripper Czarny
164,90 zł 139,90 zł
szt.
Wilfa Svart WSCG-2 automatyczny żarnowy młynek do kawy
Wilfa Svart WSCG-2 automatyczny żarnowy młynek do kawy
444,90 zł 399,90 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium